Explozia delictelor electronice a stimulat raspindirea sistemelor de securitate biometrice

Confruntate cu o crestere fara precedent a falsificarii cardurilor bancare, a furturilor de informatii numerice si a altor infractiuni, companiile japoneze recurg din ce in ce mai mult la sisteme de identificare biometrice, acceptate cu entuziasm de clienti. De citeva saptamini, pe televiziunile nipone sint difuzate spoturi publicitare ale uneia dintre cele mai mari banci japoneze, Bank of Tokyo Mitsubishi, care promit marelui public securitatea totala a noilor sale bancomate. Acestea sint echipate cu un sistem de autentificare biometric foarte sigur, care recunoaste reteaua vasculara a miinii.

Banca a pus in circulatie noi carduri echipate cu un cip pe care este inregistrata in forma criptata imaginea vasculara a miinii utilizatorului. "In timpul unei tranzactii, clientul isi apropie mina de un dispozitiv integrat in bancomat care scaneaza, fara sa aiba contact direct, reteaua vasculara. Aparatul compara datele obtinute pe loc cu cele preinregistrate pe cip-ul din card pentru a autoriza sau nu operatiunea", explica un purtator de cuvint al bancii. Departe de a-i speria pe clienti, aceasta solutie este salutata de 90a din utilizatorii de carduri, potrivit unui sondaj comandat de banca. Obsedati de curatenie, japonezii se declara multumiti ca aceste verificari ale identitatii se fac fara contact direct cu aparatul respectiv, in conditii de igiena deplina.

Un sistem similar a fost instalat la sfirsitul lunii martie intr-un centru spitalicesc din Tokyo, pentru a proteja accesul la salile unde sint stocate datele despre pacienti. "Reteaua vasculara a miinii este proprie fiecarui individ si nu se schimba de-a lungul timpului. Intrucit venele sint plasate in interiorul corpului, este totodata imposibil sa simulezi identitatea", mai arata reprezentantul bancii. Unele companii folosesc un sistem similar, care foloseste reteaua vasculara a indexului, in special pentru securizarea retelelor informatice, impiedicind accesul persoanelor neautorizate.

O alta tehnologie biometrica fara contact suscita un interes crescind in Japonia: recunoasterea irisului, a carui imagine este captata de o camera de luat vederi pentru a fi analizata si comparata cu o fotografie preinregistrata. Mai nou, tehnologia de recunoastere a irisului a intrat in atentia antreprenorilor din domeniul imobiliar, care doteaza noile complexuri rezidentiale cu astfel de sisteme, pentru a-i convinge pe clienti ca vor fi in deplina siguranta intr-o locuinta de acest tip.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.