Decizie istorica in Kuweit. Parlamentul a aprobat, luni, un amendament la legea electorala, care le asigura femeilor dreptul la vot si le ofera posibilitatea de a candida la functii politice. Modificarea a fost votata de 35 de parlamentari, in vreme ce 23 au respins-o, iar unul s-a abtinut. Este pentru prima data in istorie cand femeile din Kuweit au dreptul, legal, de a vota.

Ele isi vor putea exprima pentru prima data preferintele electorale, in cadrul scrutinului parlamentar din acest an.

Aprobarea amendamentului a fost primita cu entuziasm atat de populatie, cat si de clasa politica. "Le felicit pe femeile din Kuweit pentru obtinerea drepturilor lor politice", a afirmat premierul tarii, seicul Sabah al Ahmad al Sabah. Cunoscut pentru viziunile sale progresiste, seicul Jabir al Ahmad a dat, inca din 1999, un decret care le asigura femeilor drepturi politice depline. Modificarea legii electorale era insa necesara pentru permanentizarea acestei stari de fapt.

Proiectul de amendament a fost inaintat Parlamentului cu mult timp in urma, insa a fost blocat pana acum de deputatii tribali si islamistii radicali. Ei contesta vehement documentul, pe motiv ca incalca legea musulmana, care le interzice femeilor sa ocupe functii de conducere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.