"In aceasta noua perioada istorica, sper, gratie eforturilor naostre comune, in consolidarea dialogului, in schimburile blaterale, in increderea si cooperarea reciproca si aducerea la un nou nivel a relatiilor dintre China si SUA", a spus numarul unu chinez intr-o telegrama adresata lui Obama.

Hu a subliniat ca schimburile diplomatice trebuie sa se bazeze pe "trei comunicate", referire la cele trei documente ce au permis acestor tari sa reia treptat relatiile in anii '70.

Unul dintre punctele cele mai importante este angajamentul SUA sa nu recunoasca independenta Taiwanului.

Si premierul Wen Jiabao l-a felicitat peObama.

Wen a mai sublinat ca "relatiile bilaterale excelente sunt o aspiratie comuna a celor doua popoare, ca si necesitatea de mentinere a prosperitatii, stabilitatii si pacii in regiunea Asia-Pacific".
In ultimii ani, cresterea puterii Chinei a provocat ingrijorarea SUA.

Si Rusia spera ca victoria lui Barack Obama va duce la o abordare noua in relatiile Washington- Moscova, a declarat viceministrul rus de externe, citat de RIA Novosti, relateaza Reuters.

"Vestea pe care am primit-o despre rezultatele alegerilor prezidentiale americane arata ca toata lumea are dreptul sa spere intr-o noua abordare a SUA fata de chestiunile complexe, inclusiv de politica externa, si deci si fata de relatiile cu Rusia", a spus Grigori Karasin.