Cea mai mare parte a locuitorilor din Harlem, un cartier celebru cu populatie majoritar afroamericana din New York, l-au votat marti pe Barack Obama cu entuziasm si nu se indoiesc de victoria candidatului lor, relateaza NewsIn.

Cu vesta din par de camila, esarfa si palarie de panama, Ramon Quinones, luptator profesionist, in varsta de 43 de ani, discuta animat in fata sectiei de vot, aflata intr-o cladire administrativa pe strada 125, unde aproximativ 50 de persoane se misca in liniste.

"Va castiga, desigur ca va castiga", spune acest militant care face parte din grupul "Harlem4Obama" (Harlem pentru Obama), foarte activ de mai multe luni atat in cartier, cat si in intregul New York. "Sunt un democrat convins. Si Barack Obama a luat pozitii clare in toate chestiunile care ne intereseaza. Aceasta zi este istorica, America a deschis in sfarsit ochii spre lume. Administratia Bush a distrus visul american", spune el, aprobat de un mic grup de afroamericani tineri si mai putin tineri din jurul lui.

In strada, un vanzator tibetan de fructe si legume isi asaza pe o etajera produsele provenite din nordul statului New York si isi exprima regretul ca nu poate vota: "Nu am cetatenie (americana - n.red.), dar sper sa am in curand permis de munca", spune vanzatorul.

Vremea este frumoasa la New York, iar atmosfera se destinde in cartierul cu populatie majoritar afroamericana, odinioara violent si in care era periculos sa iesi noaptea pe strada.

"Eu i-am votat mereu pe republicani, dar de aceasta data il aleg pe Obama, imi place cum vorbeste, cred ca ne poate ajuta si ca va face ceea ce spune ca o sa faca", estimeaza fostul portar Hesekiah Sumpter, in varsta de 72 de ani.

Alaturi de cei trei copii ai lor in varsta de patru, sase si respectiv noua ani, un cuplu de invatatori albi se declara miscati. "Zoe, cui ii va da Obama bani?", o intreaba Andrea Franks, in varsta de 46 de ani, pe fiica ei. "Scolilor si spitalelor", raspunde Zoe, care nu merge la scoala in ziua alegerilor. "Este momentul sa avem un presedinte inteligent, inspirat", spune Andrea. "Ultimii opt ani au fost un dezastru, am vazut cum totul se prabuseste, imaginea Americii, piata muncii, justitia", adauga ea.

Intr-un Starbucks situat la intersectia bulevardului Malcom X cu strada Lenox, cei care au votat deja primesc cafea gratuita, iar tinerii imbracati in tricouri si blugi si persoanele mai in varsta, imbracate impecabil si purtand palarii, se asaza repede la coada.

Nia, o tanara afroamericana de 21 de ani, lucreaza pentru firma franceza de lux LVMH. "Eu nu pot accepta intedictia de a avorta, sunt cazuri in care o persoana a fost violata sau este prea tanara, cand nu exista alta solutie. Obama este in favoarea posibilitatii de a alege", subliniaza tanara, in timp ce in microfoane se difuzeaza muzica jazz sau calypso.

"Vom schimba istoria", spune Sheron Regular, cantareata de gospel, care a intrat cu sora ei la Starbuck sa-si bea cafeaua gratuita.

Un barbat vorbeste la telefonul mobil: "Nu-ti pot spune ce emotii am", explica Michael Colon, un avocat de 49 de ani, care locuieste in cartierul de lux Westchester, din nordul New Yorkului. "Am venit sa caut o prietena care locuieste in Harlem, vom da telefoane in Pennsylvania sa ne asiguram ca lumea voteaza", adauga el.

"Desigur, cred ca (Obama - n.red.) va castiga, dar nu pot sa nu am emotii. Sunt ca Tina Fey (actrita care o imita pe Sarah Palin, candidata la vicepresedintie - n.red.), daca republicanii vor castiga, plec de pe planeta!",
spune Colon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.