Comisia pentru drepturile omului din Parlamentul ungar, din care fac parte reprezentanti a cinci partide politice, a denuntat marti atacul armat impotriva minoritatii rome, care s-a soldat luni cu doi morti, in nord-estul Ungariei, relateaza NewsIn.

"Comisia condamna cat mai sever posibil acest atac si transmite cele mai sincere condoleante apropiatilor victimelor", a anuntat marti Comisia, intr-o declaratie.

Doi romi au fost ucisi luni dimineata, in urma unui atac cu arme de foc si cocteiluri Molotov vizand locuinta lor din Nagycsécs. Dupa ce casa a luat foc de la sticlele incendiare, atacatorii au tras inauntru, ucigand doua persoane.

"Aisguram populatia roma si nu numai ca nu exista nimeni in Parlamentul ungar care sa tolereze aceasta agresiune rusinoasa. Nimic nu justifica asasinarea unor persoane in somn, in timp ce casa le este in flacari", potrivit textului.

Politia a anuntat ca a lansat o ancheta, dar nu a oferit mai multe detalii. Autoritatile ungare au oferit o recompensa de un milion de forinti (4.000 de euro) pentru informatii privind agresorii.

"Atacuri ca cel de la Nagycsécs reprezinta o amenintare pentru democratia ungara, pentru pacea si linistea din societate", au subliniat parlamentarii.

In aceasta dimineata un nou atac asemanator a vizat o casa de romi la Debrecen (250 de kilometri est de Budapesta). De aceasta data nu s-a produs, insa, niciun incendiu si nimeni nu si-a pierdut viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.