In timp ce primele birouri de vot s-au deschis deja, site-ul irlandez Intrade, una dintre cele mai mari firme de pariuri online din lume, ii dadea lui Obama sanse de 91,2% si doar 9,4% pentru adversarul sau.

Bookmaker-ii pot paria acum si perspectiva unei recesiuni in SUA in 2009 (77% probabilitati) sau pe victoria unui senator democrat in Minnesota (45%).

Cota prevazuta de Intrade inseamna ca un parior care a mizat pe succesul lui Obama ar primi cel putin 9 centi la dolar, fata de 90,6 centi pentru cei care au pariat pentru McCain. Un alt site, Iowa Electronic Markets, preconizeaza 91,5% sanse pentru Obama si 8,6% pentru McCain.

Mecanismul pe aceste piete este simplu: cand se crede ca unul dintre candidati va castiga, se cumpara biletul, daca nu, se vinde.

Bookmaker-ii sunt convinsi ca previziunile lor sunt mai bune decat sondajele. In 2004, Bush a castigat toate statele in care pariorii de la Intrade preconizasera succesul sau. La legislativele din 2006, bookmaker-ii au pariat cu succes ca republicanii vor pierde majoritatea in Senat, in conditiile in care niciun politolog nu se aventurase sa spuna asa ceva.

"Cand cineva pariaza, scoate bani din portofel. Acest lucru nu se bazeaza doar pe emotie, este o investitie financiara. Este mai bine decat sa iesi pe strada si sa pui intrebari", spune Ken Robertson de Paddy Power.

Piata Iowa Electronic Markets, gestionata de Universitatea Iowa in cadrul unui proiect de cercetare, a calculat ca, in 20 de ani, in 74% dintre pronosticurile sale s-a descurcat mai bine decat sondajele.

"Diferenta este ca un sondaj intreaba 'cu cine veti vota', in timp ce noi intrebam 'cine va castiga, in opinia dumneavoastra' ", subliniaza Snee, care spune ca a paria 500 de dolari (suma maxima autorizata de Iowa Electronic) iti permite sa judeci cu creierul, nu cu sufletul.

In urma cu trei saptamani, Paddy Power s-a declarat dispus sa opreasca pariurile si sa dea imediat cistigurile celor care au pariat pe Obama, adica un milion de euro in total. Insa pariurile s-au reluat si recent un jucator a pariat 100.000 de lire pe victoria lui Obama, in pofida unui castig probabil de doar 11.000 de lire.

Totusi pariorii continua sa creada in sansa lui McCain. Ted Sevransky este convins ca multe dintre persoanelor care spun ca il sustin pe Obama vor vota cu McCain, pentru a nu-i oferi victoria unui candidat de culoare.