Americanii vor alege in 4 noiembrie, pe langa presedinte, membrii Camerei Reprezentantilor, o treime dintre senatori, guvernatori a 11 state si mii de oficiali locali, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
In total, 435 de locuri sunt in joc in Camera Reprezentantilor si 35 in Senat.

Democratii, care controleaza cele doua camere ale Congresului din 2006, spera sa isi consolideze majoritatea si sa obtina 60 de senatori. Acesta este pragul minim pentru a impiedica opozitia sa foloseasca metoda obstructionarii sistematice, asa numita "filibuster", o procedura parlamentara care le acorda senatorilor dreptul de a bloca sau a amana votul privind o masura sau o nominalizare.

Camera superioara a Congresului numara in prezent 49 de senatori republicani, 49 de senatori democrati si doi independenti, care voteaza in general in favoarea democratilor. Fiecare stat, indiferent de marime, este reprezentat de doi senatori cu un mandat de sase ani.

In Senat, 12 democrati in exercitiu, inclusiv candidatul la vicepresedintie Joe Biden, candideaza din nou, iar expertii se asteapta la o cursa dificila pentru unul dintre posturile de senator de Louisiana. In schimb republicanii trebuie sa apere 23 de fotolii. Cinci dintre senatorii republicani in exercitiu nu vor mai candida, ceea ce lasa cursa deschisa. In plus, un numar mare de senatori republicani nu au certitudinea ca vor fi realesi. Potrivit sondajelor, republicanii vor pierde in Virginia si in New Mexico, unde senatorii in exercitiu nu vor mai candida. Locurile republicane din Senat sunt amenintate si in New Hampshire, Colorado, Oregon, Carolina de Nord si Minnesota.

In Camera Reprezentantilor, peste 24 de republicani nu vor candida pentru un nou mandat, ceea ce le ofera democratilor mai multe sanse sa castige aceste fotolii.

Republicanii au suferit deja trei infrangeri in 2007, la alegerile partiale, "in state unde democratii nu ar fi trebuit sa castige", considera Jefrey Pollock, presedintele centrului de cercetari independente Global Strategy Group. Democratii au fost alesi anul trecut in circumscriptii considerate conservatoare, ca Mississippi, Louisiana si Illinois.

Totusi, nu pentru toti democratii alegerile vor fi usoare. De exemplu, alesii democrati in exercitiu sunt in pericol in circumscriptia 22 din Texas, in circumscriptia sase din Louisiana sau in circumscriptia 13 din Pennsylvania.

Tim Sahd, de la National Journal, considera ca republicanii ar putea pierde intre 12 si 15 fotolii in Camera Reprezentantilor.

In prezent, in Camera Reprezentantilor sunt 235 de democrati, 199 de republicani, iar un loc este vacant. Fiecare stat dispune de un numar de circumscriptii corespunzator populatiei sale. De exemplu California, statul cu cea mai mare populatie din Statele Unite, are 53 de circumscriptii si tot atatia reprezentanti. Cele mai putin populate sapte state (Alaska, North Dakota, South Dakota, Delaware, Montana, Vermont si Wyoming) au cate un singur reprezentant. Membrii Camerei inferioare a Congresului sunt alesi pe o perioada de doi ani.

Districtul Columbia, din care face parte capitala federala, Washington, nu are niciun ales cu drept de vot in legislatv.

In ceea ce priveste guvernatorii, in 4 noiembrie vor fi puse in joc 11 locuri, cinci ocupate de republicani si sase de democrati. Democratii spera sa castige in Missouri, unde actualul guvernator republican nu candideaza pentru un nou mandat, iar republicanii spera sa ii invinga pe democrati in Carolina de Nord si Washington.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.