Benedict al XVI-lea a afirmat in fata unei adunari stiintifice, in care se afla si marele cosmolog Stephen Hawking, ca stiinta empirica nu se contrazice cu credinta in Dumnezeu, citand din fosti eretici ai Bisericii Catolice.

In ultima vreme, religia se apropie tot mai mult de stiinta, pe masura ce aceasta din urma avanseaza tot mai mult inspre explicarea genezei omenirii. Cel mai recent exemplu a putut fi vazut vineri, cand a inceput, la Vatican, o conferinta internationala cu usile inchise pe tema lui Darwin, a evolutiei si a designului inteligent, organizata de Academia Pontificala de Stiinte.

In deschiderea conferintei, care se va intinde pana marti, Papa Benedict al XVI-lea, asemenea suveranilor pontifi moderni dinaintea lui, nu a vazut nici o contradictie intre conceptia crestina asupra creatiei si stiinta, scrie "The Times".

Joseph Ratzinger l-a citat pe Galileo Galilei - acuzat de erezie de catre Biserica Catolica pana in 1992 -, care “a vazut natura drept o carte al carei autor este Dumnezeu, in aceeasi masura in care Sfanta Scriptura poarta aceeasi semnatura”.

“A evolua inseamna pur si simplu a «desfasura un pergament», adica a citi o carte. Imaginea naturii sub forma unei carti isi are radacinile in crestinism si a fost sustinuta de numerosi oameni de stiinta”, a continuat el. Potrivit Reuters, Papa Benedict a descris vineri stiinta drept goana dupa cunoasterea creatiei lui Dumnezeu.

Ratzinger a precizat ca predecesorii sai Papa Ioan Paul al II-lea si Papa Pius al XII-lea au specificat la randul lor ca “nu exista nici o opozitie intre conceptia creationista a credintei si dovezile stiintelor empirice (n.r. - bazate pe experienta). Pentru a se dezvolta si a evolua, lumea a trecut de la nimic la viata. In alte cuvinte, trebuie sa fi fost creata de prima forma de viata care este asa prin esenta”.

Suveranul Pontif l-a mai citat pe Papa Ioan Paul al II-lea si cand a spus ca “adevarul stiintific, care este insusi o forma de participare la Adevarul divin, poate ajuta filozofia si teologia sa inteleaga mai bine persoana umana si revelatia dumnezeiasca asupra omului, revelatie completata si perfectata prin Isus Hristos”.

In auditoriul lui Joseph Ratzinger s-a aflat si profesorul englez Stephen Hawking, in varsta de 66 de ani, teoretician al originii universului si autorul best-sellerului “Scurta istorie a timpului”. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters anul trecut, acesta a afirmat ca “nu este religios in sensul normal al cuvantului”. “Cred ca universul este guvernat de legile stiintei. Se poate ca aceste legi sa fi fost poruncite de Dumnezeu, insa Dumnezeu nu intervine pentru a le incalca”, spunea el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.