Comitetul de Implementare din cadrul Conventiei de la Espoo a solicitat Ucrainei sa respecte prevederile relevante ale acestui tratat, in ceea ce priveste construirea canalului de navigatie de mare adancime Dunare – Marea Neagra pe bratele Chilia si Bastroe ale Dunarii.

Comitetul de Implementare, ale carui lucrari s-au desfasurat la Geneva, in perioada 28-30 octombrie 2008, a analizat modul in care autoritatile de la Kiev au respectat decizia adoptata de Conferinta Statelor parti la Conventie (desfasurata la Bucuresti in perioada 19-21 mai 2008) cu privire la acest proiect.

In conformitate cu aceasta decizie, adoptata in unanimitate, Ucraina si-a incalcat obligatiile care ii reveneau in temeiul Conventiei de la Espoo, conform unui comunicat de presa transmis de MAE roman.

Daca pana la data de 31 octombrie 2008, Ucraina nu ar fi anulat decizia de finalizare a proiectului, adoptata in decembrie 2007 si nu ar fi reluat dialogul efectiv cu autoritatile romane, ar fi intrat in vigoare avertsimentul pe care il prevede conventia.

Zilele acestea, comitetul de Implementare a analizat masurile intreprinse de partea ucraineana in acest interval si a luat nota de anularea de catre Guvernul Ucrainei, la data de 11 iunie 2008, a deciziei finale privind implementarea proiectului, de transmiterea unei notificari partii romane cu privire la acest proiect si de initierea unei prime runde de consultari cu partea romana, la nivel de experti. Comitetul a apreciat ca nu este necesara activarea avertismentului pentru partea ucraineana, in acest moment.

In acelasi timp, Comitetul de Implementare a considerat ca Ucraina continua sa nu respecte in mod corespunzator prevederile relevante ale Conventiei de la Espoo, in special in ceea ce priveste faza 1 a proiectului si a solicitat partii ucrainene sa asigure in indeplinirea obligatiilor rezultand din prevederile Conventiei in ceea ce priveste intregul proiect.

Astfel, s-a solicitat Ucrainei sa nu intreprinda nici un fel de lucrari, inclusiv de intretinere, pana la momentul aplicarii prevederilor relevante ale Conventiei.

Comitetul va continua activitatea de monitorizare a modului in care Ucraina se conformeaza prevederilor Conventiei de la Espoo, cerand partii ucrainene sa raporteze cu privire la indeplinirea acestor solicitari, cu ocazia proximei reuniuni a Comitetului, din 28 februarie 2008.

A fost initiat in acelasi timp, un proces de consultari bilaterale cu privire la acest proiect, partea ucraineana fiind obligata, conform Conventiei de la Espoo, sa tina cont de observatiile partii romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.