Glumele despre Barack Obama nu sunt apreciate in Statele Unite, unde rasismul este un subiect delicat, si doar umoristii de culoare risca sa glumeasca pe seama candidatului democrat, care ar putea deveni primul membru al unei minoritati rasiale care ajunge la Casa Alba, transmite NewsIn.
"Daca vreau un presedinte negru-negru? Bineinteles!", exclama actorul de origine africana David Alan Grier, in noua sa emisiune "Chocolate News". "Vreau unul atat de negru incat niciun taxi din Manhattan sa nu se opreasca sa il ia. (...) Dar pana atunci, va trebuie sa ne multumim cu unul pe jumatate negru", adauga el, aluzie la faptul ca Obama este metis, nascut din tata kenyan si mama americana. "Iar albilor care nu reusesc sa faca pasul, le zic: votati jumatatea alba!".

David Alan Grier a avut ideea de a lansa "Chocolate News", un fals buletin de stiri difuzat pe postul umoristic Comedy Central, constatand ca o gluma a confratelui sau John Stewart despre Obama nu a avut niciun fel de succes la public. "Grier si-a spus ca daca exista cineva care poate glumi pe seama lui Obama, el este acela", explica Lauren Corrao, directoare de programe la Comedy Central.

Demarcandu-se de umorul coroziv al lui Grier, colegul sau D.L. Hughley incearca o abordare mai consensuala pe postul de stiri CNN. In emisiunea "D.L. Hughley Breaks

the News", umoristul de culoare a anuntat, de exemplu, ca Barack Obama intentioneaza sa deduca din impozite contravaloarea bijuteriilor dentare din aur, foarte apreciate de rapperii americane, in cadrul reformei sistemului de asigurari medicale.

Acest gen de umor nu este pe placul tuturor. "Este o emisiune socanta care perpetueaza stereotipurile negative pe seama negrilor", critica cineva pe blogul blackpoliticalthought.com.

Pana in prezent, glumele despre afroamericani erau apanajul actorilor de cinema precum Eddie Murphy si nu intrau in emisiunile pentru marele public.

"Gratie umorului, poti sa iei peste picior alta rasa decat pe a ta sau pe tine insuti, fara ca acest lucru sa fie prea deranjant", subliniaza Gary Weaver, specialist in relatii interculturale la American University din Washington, remarcand ca umoristii pot porni dezbateri pe subiecte tabu in societate.

Dar, intr-o tara in care revoltele rasiale ramand destul de vii in memorie, problema este sensibila, adauga universitarul. Multi dintre americanii de culoare evita subiectul rasei de teama de a nu "da albilor o scuza sa nu il voteze pe Obama", explica el. In contextul in care asasinarea lui Martin Luther King este inca prezenta in mintea oamenilor, "multi afroamericani se tem ca rasistii vor recurge la violenta si apreciaza ca este mai bine sa nu insiste prea mult asupra faptului ca Obama este negru", adauga analistul.
Lena Williams, autoarea unei carti despre rasism, gaseste amuzanta emisiunea "Chocolate News", dar recunoaste ca ii provoaca si ingrijorarea. "Adanceste caricaturizarea", spune ea.
Dar Comedy Central apara emisiunea. "Atata vreme cat ramanem in limitele amuzantului, spiritualului si satirei, putem aborda aproape orice subiect", spune directoarea de programe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.