Alegerea candidatului democrat Barack Obama la Casa Alba poate indeparta spectrul unui al treilea razboi mondial, apreciaza Pascal Boniface, directorul Institutului de Relatii Internationale si Strategice (IRIS), citat de AFP, conform NewsIn.
Aflat la Salonul cartii francofone de la Beirut, expertul francez a fost intrebat daca, avand in vedere implicarea de forte multinationale in diverse conflicte, exista riscul unui al treilea razboi mondial. "Nu am ajuns inca acolo. Dar nu trebuie nici sa fim excesiv de pesimisti, nici excesiv de optimisti, spunand ca nu vom ajunge la asa ceva. Totul depinde de ceea ce vor face guvernele si tarile", a spus Boniface.

In acest context, "alegerea lui Obama ar putea fi un element important, pentru ca ar insemna cativa pasi inapoi fata de un soc al civilizatiilor". "Despre Obama se spune uneori ca are o bagheta magica. Nu va putea rezolva toate problemele, nici sa transforme lumea intr-un loc pasnic si armonios, dar poate angaja Statele Unite in directia cea buna si evita sa adauge noi tulburari la nedreptatile deja existente", a comentat expertul. "Prin comparatie, exista teama ca McCain nu va fi decat o prelungire, mai demna, a lui George W. Bush si deci va continua sa foloseasca forta militara pentru a rezolva problemele politice".

Si in ceea ce priveste dosarul nuclear iranian, evolutia va depinde de persoana care va fi aleasa la Casa Alba. "Exista mari temeri in ceea ce priveste programul nuclear iranian care ar putea, daca se atinge pragul nuclear, sa duca la o mare destabilizare in regiune si o modificare completa a raportului de forte, nu doar intre Israel si Iran, dar si intre Iran si tarile vecine. A impiedica asa ceva prin operatiuni militare ar fi un remediu mai rau decat raul, pentru ca s-au vazut deja in Irak efectele negative ale unui razboi destinat sa impiedice proliferarea si ne putem indoi ca in Iran s-ar intampla altfel", a comentat expertul.

"Nu se poate accepta nici proliferarea in Iran, nici un razboi pentru a o impiedica. Va fi nevoie deci o solutie politica. Este sigur ca, in aceste circumstante, Obama pare sa fie un presedinte american mai capabil sa inceapa un dialog cu Iranul. Daca este ales Mccain, care pare atras totusi de solutiile de forta, ne putem teme de o repetare inca si mai grava a ceea ce am vazut in Irak", este de parere seful Institutului de Relatii Internationale si Strategice.

"Alegerea lui Obama poate insemna negocieri care sa duca la o relaxare a regimului iranian, in timp ce alegerea lui McCain ar putea provoca o crispare la Teheran si ostilitate a puterii americane fata de Iran", conchide el.

Intrebat daca victoria lui Obama, prezisa de sondaje, este sigura, expertul a raspuns: "Jocurile nu sunt facute, dar ar fi nevoie de un eveniment extraordinar, un atentat in Statele Unite de exemplu, pentru ca tendintele sa se inverseze. Avansul lui Obama pare suficient de confortabil pentru ca, la cateva zile distanta de scrutin, sa fie ireversibil".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.