Saptesprezece persoane au fost ranite usor joi dimineata in explozia unei masini-capcana intr-o parcare din campusul Universitatii Navarra, din Pamplona, au anuntat surse din cadrul institutiei si al guvernului regional, citate de AFP.

O masina-capcana a explodat joi dimineata in parcarea unui campus al Universitatii Navarra din orasul Pamplona, in nordul Spaniei, a anuntat postul national de radio (RNE).

"O masina-capcana a explodat intr-o parcare in apropierea cladirii centrale. Cu siguranta sunt raniti, pentru ca este o zona circulata", a declarat pentru AFP o angajata a Universitatii din Navarra. "Flacarile provocate de o explozie s-au propagat la alte vehicule", a adaugat ea, fara a face alte precizari.

"Exista 17 raniti usor", a precizat insa un purtator de cuvant al guvernului regional. O tragedie enorma s-ar fi putut produce azi la universitatea Navarra", a declarat ministrul de interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP.

Explozia a survenit la doua zile dupa arestarea a patru presupusi membri ai organizatiei separatiste basce ETA, in Navarra si Valencia, cu arme si explozibili asupra lor. Potrivit Ministerului spaniol de Interne, acest commando "era pregatit sa comita un atentat, probabil in Navarra". Alipirea la Tara Bascilor a Navarrei, regiune autonoma distincta unde o parte din populatie vorbeste basca, constituie una dintre revendicarile separatistilor radicali.

Universitatea din Navarra, creata in 1952, este o emanatie a organizatiei religioase catolice spaniole Opus Dei.

ETA, care figureaza pe lista organizatiilor teroriste a UE si SUA, este considerata responsabila de moartea a 824 de persoane in 40 de violenta pentru independenta Tarii Bascilor.

Potrivit NewsIn, "a existat un apel in numele ETA care a anuntat ca o masina-capcana urma sa explodeze la o universitate, fara sa precizeze daca este vorba despre una din Navarra sau Pamplona", dupa cum a declarat un angajat al DYA din Alava, o provincie a Tarii Bascilor.

Un barbat care vorbea in spaniola a facut apelul la ora 9.53, ora locala (10.53, ora Romaniei).
Apelul catre DYA este un mijloc utilizat adesea de membrii organizatiei armate basce ETA pentru a avertiza cu privire la iminenta unui atentat.

Organizatia armata si-a reluat campania de atentate dupa incetarea oficiala a ultimului sau armistitiu, in iunie 2007. Cinci persoane au murit de atunci in atentate ETA: trei membri ai Protectiei civile, un militar si un politician local socialist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.