Mii de ascultatori ingroziti, oameni care au fugit parasindu-si casele, reteaua telefonica saturata: acum 70 de ani dramatizarea radiofonica a romanului lui H.G. Wells, "Razboiul lumilor", in regia lui Orson Welles, a demonstrat, mai bine ca niciodata, capacitatea de manipulare a mijloacelor media, aminteste The Money Channel.

Opera SF a britanicului H.G. Wells, ce relata un atac martian asupra Marii Britanii a inspirat scenariul unui program radio, difuzat in Statele Unite de postul CBS, in data de 30 octombrie 1938, in
ajunul Halloween-ului, in regia lui Orson Welles.

In adaptarea americana, realizata de Welles cu o celebra trupa de la Teatrul Mercury din Manhattan, martienii ostili aterizasera in statul New Jersey si se pregateau de un atac asupra New York-ului.

Scenariul a fost atat de realist, presarat cu buletine de stiri si cu efecte sonore speciale, incat ascultatorii au crezut ca lucrurile chiar se intampla astfel.

Intr-o miscare de panica, locuitorii din New Jersey si-au parasit astfel casele pentru a se proteja de gazele toxice folosite de martieni, iar altii au inceput sa sune disperati la politie si la redactiile ziarelor, conform marturiilor din acea perioada.

Potrivit unui studiu al Universitatii Princeton, realizat zece mai tarziu, panica a cuprins atunci, intr-un fel sau altul, aproape un milion de persoane. Reactia oamenilor a fost suficient de puternica insa ca ziarul New York Times sa titreze a doua zi pe prima pagina: "Auditori panicati au luat drept reala o reprezentare teatrala a razboiului".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.