Aproape o treime din bonurile de achizitie de petrol acordate de regimul lui Saddam Hussein in perioada derularii programului ONU "Petrol contra Hrana" au ajuns la partide personalitati si institutii ruse, se afirma in raportul subcomisiei senatoriale americane insarcinate cu anchetarea cazului.

Cel mai important nume implicat in uriasa schema de sifonare a banilor proveniti din vanzarea petrolului irakian este Alexandr Volosin, fostul sef al administratiei prezidentiale de la Kremlin atat sub domnia lui Boris Eltin, cat si sub Vladimir Putin. Personaj extrem de influent, Volosin a fost seful de campanie al lui Putin si este creatorul Partidului Unitatii, pro-Kremlin. In 2003 a fost silit sa demisioneze in urma unui scandal care il lega de gigantul rus, Yukos.

Potrivit Washington Post, Volosin, impreuna cu prietenul si confidentul sau Serghei Isakov, a obtinut un profit net de trei milioane de dolari in perioada 1999-2003, ca urmare a generozitatii lui Saddam. Dictatorul irakian a acordat insa recompense insemnate si institutiilor moscovite, administratiei prezidentiale sau Ministerului de Externe. Printre alti beneficiari se numara Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat si, mai ales, seful acestuia din urma, ultranationalistul Vladimir Jirinovski. Intre 1997 si 2002 Jirinovski singur a incasat 8,7 milioane de dolari.

Petrolul revandut ajungea de regula in Statele Unite prin intermediul companiei texane Bayoil, condusa de David Chalmers, care asteapta in prezent sa fie judecat. Saddam a reusit cel putin o data sa blocheze o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU cand rusii, bine motivati, au amenintat ca vor face uz de dreptul de veto. Dincolo insa de scopurile politice, Saddam a avut grija sa sifoneze, "pentru sufletul lui", aproape doua miliarde de dolari.

Presedintele comisiei senatoriale, republicanul Norm Coleman, a cerut, de asemenea, demisia secretarului general al ONU, Kofi Annan. Ieri, New York Times a publicat acuzatiile lui Robert Parton, la adresa comisiei ONU de ancheta conduse de Paul Volker. Potrivit lui Parton, comisia Volker a compromis ancheta dezvaluindu-i lui Kofi Annan numele unui martor care ar fi putut face legatura dintre fiul secretarului general al ONU, Kojo, si programul "Petrol contra Hrana".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.