Potrivit AFP, bilantul victimelor se ridica in prezent la 135 de morti. "135 de corpuri neinsufletite au fost descoperite pana in prezent, iar numeroase persoane au fost ranite", a declarat Dilawar Khan Kakar, primarul orasului Ziarat, situat in centrul zonei afectate. "Operatiunile de salvare continua si ne temem ca vor exista si alte victime", a adaugat acesta.

Cutremurul evaluat de USGS la 6,4 grade pe scara magnitudinii de moment, a devastat mai multe sate din regiunea Ziarat, o localitate situata intr-o zona deluroasa din provincia Baluchsitan.

Majoritatea victimelor au fost inregistrate in acest sate cu relief accidentat, ai caror locuitori inca dormeau in momentul producerii seismului. Numeroase case construite din pamant s-au prabusit din cauza alunecarilor de teren. Cel putin opt sate din apropiere de Ziarat au suferit pagube importante, unul dintre ele fiind distrus aproape in totalitate, a anuntat Qaseem Kakar, din politia locala.

Autoritatile au avertizat ca bilantul ar putea creste si au cerut echipe medicale si de interventie in caz de urgenta suplimentare. "Sunt in continuare oameni sub daramaturi. Aproximativ 100 de persoane sunt ranite", a anuntat un responsabil local al politiei din Ziarat, Mohammed Ghaiyas.

Aproximativ 250 de soldati si doua elicoptere ale armatei au fost trimise in zona pentru a participa la operatiunile de salvare, a anuntat armata. "Pagubele sunt importante. Oamenii au nevoie de ajutor imediat"; a transmiscolonelul Mohammad Babar, dupa un zbor de recunoastere.

Mai multe cladiri din Ziarat s-au prabusit, iar comunicatiile au fost intrerupte. Un locuitor din apopriere, Mohammed Sultan, a declarat pentru AFP ca s-a trezit brusc din somn, din cauza primului cutremur produs la ora locala 5.00. Circa 10 minute mai tarziu, a simtit o replica puternica. "Apropiatii mei locuiesc la Ziarat dar nu pot sa comunic cu ei", a spus el.

Cutremurul a provocat scene de panica pe strazile orasului Quetta, capitala Baluchistanului, unde localnicii s-au grabit sa iasa in strada infasurati in paturi pentru a se proteja de frig.

Potrivit institutului american de geofizica, USGS, cutremurul a fost de 6,4 grade si s-a produs la 60 de kilometri nord-est de orasul Quetta inainte de zori, la o adancime de doar 10 kilometri. USGS foloseste o scara proprie pentru a evalua cutremurele, scara magnitudinii de moment, care ia in calcul parametri precum gradul de alunecare al faliei.

Departamentul meteorologic pakistanez a evaluat cutremurul la 6,5 grade si a anuntat ca acesta s-a produs la ora locala 5.10 (1.10, ora Romaniei). Potrivit AFP, seismologii pakistanezi au evaluat cutremurul la 6,3 pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimtit si in provincia afgana Kandahar, unde nu a fost semnalata, insa, nicio victima.

Pe data de 8 octombrie 2005, un cutremur de 7,6 grade care s-a produs in nord-vestul Pakistanului si regiunea Kashmir a provocat moartea a 74.000 de persoane si a lasat fara adapost alte 3,5 milioane. In 1935, cand Pakistanul era inca sub dominatie britanica, un seism a provocat moartea a 30.000 de persoane la Quetta.

Ziarat este o localitate celebra pentru padurile sale de ienupar, foarte frecventata de turisti care vin din toata tara pentru a vizita casa de vara a fondatorului Pakistanului, Mohammed Ali Jinnah.REALITATEA.NET - Pakistan: 160 de morşi în urma unui seism cu magnitudinea de 6,4 - VEZI VIDEO