Numarul militarilor straini morti in Afganistan de la inlaturarea de la putere a talibanilor, la sfarsitul anului 2001, a ajuns la 1.002, potrivit unui site specializat, relateaza NewsIn

Ultimele doua victime si-au pierdut viata luni, intr-un atentat sinucigas comis in Mazar-I-Sharif, un oras mare din nordul Afganistanului. Militarii americani, care reprezinta mai mult de jumatate din numarul total al fortelor desfasurate in aceasta tara, au inregistrat cel mai greu bilant, avand in vedere ca 624 dintre ei au murit in lupte sau in accidente.

Marea Britanie a pierdut 121 militari in Afganistan, iar Canada a pierdut 97, potrivit Ministerelor Apararii din cele doua tari. Germania a pierdut 30 de militari, Franta 23, Olanda 16, Danemarca 16, Italia 13, iar Polonia opt.

Majoritatea militarilor ucisi in Afganistan au murit in urma exploziilor unor atacurilor cu dispozitive artizanale.
In mai putin de zece luni, anul 2008 a fost cel mai sangeros din 2001 pentru militarii fortelor internationale din Afganistan, cu 253 de morti, fata de 232 in 2007, potrivit site-ului icasualties, chiar si in conditiile in care militarii straini nu au fost niciodata atat de numerosi in aceasta tara.

In conditiile cresterii pierderilor in randul trupelor straine, Afganistanul prinde din urma si chiar depaseste Irakul din punct de vedere al celor mai periculoase lupte duse in "razboiul impotriva terorismului". Mai multi militari straini au murit in Afganistan in comparatie cu Irak incepand din luna mai, in conditiile in care contingentul international desfasurat in Afganistan reprezinta mai putin de jumatate decat cel din Irak. Insa in general in ceea ce priveste conflictul, Irakul ramane cel mai sangeros front, cu 4.500 de militari morti de la declansarea razboiului in martie 2003, dintre care 4.180 americani.

In total, aproape 70.000 de miliari straini sunt desfasurati in Afganistan, dintre care mai mult de 50.000 in cadrul ISAF, care cuprinde militari din 40 de state, restul trupelor facand parte dintr-o coalitie plasata sub comandament american, Operation Enduring Freedom (OEF).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.