Liderul regiunii separatiste georgiene Abhazia, Serghei Bagaps, a ordonat ca "toate fortele si toate mijloacele disponibile" sa fie utilizate pentru a contracara ceea ce el a numit o campanie "terorista" a Guvernului de la Tbilisi, transmite NewsIn

Fortele abhaze au primit ordinul "de a raspunde adecvat la toate provocarile partii georgiene, facand uz de toate capacitatile si mijloacele disponibile", a declarat Bagaps intr-un comunicat.

"Tbilisi s-a implicat in activitati teroriste de mare anvergura pe teritoriul Abhaziei", a acuzat liderul republicii separatiste, recunoscuta de Moscova dupa conflictul ruso-georgian din luna august.

Bagaps a afirmat apoi ca fortele georgiene au deschis focul duminica seara "asupra pozitiilor abhaze si ruse pe un pod peste raul Inguri", la limita dintre Abhazia si Georgia. "Soldatii abhazi si rusi au fost obligati sa risposteze", a declarat el agentiei de presa ruse Interfax. Tirurile au durat cinci minute si nu au facut victime, a declarat Ministerul abhaz de Interne, citat de Interfax.

"Asemenea provocari masive au scopul de a provoca ruptura acordului Medvedev-Sarkozy", a declarat Bagaps pentru Interfax, referindu-se la acordul de incetare a focului negociat in august la Moscova si Tbilisi de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Ministerul georgian de Interne a negat prompt versiunea abhaza a incidentului. "Au existat cateva tiruri limitate de partea abhaza, focuri de arma trase in aer, de scurta durata. Nimeni nu a fost ranit sau ucis", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului, Sota Utiasvili.

Declaratia lui Bagaps a intervenit la trei zile dupa ce seful serviciilor de informatii militare abhaze, Eduard Emin-zade, a fost gasit impuscat intr-o casa din Gali, ca si proprietarul casei.

"Ceea ce se intampla nu este nici mai mult nici mai putin decat o tentativa a Georgiei de a smulge Gali din restul Abhaziei", a adaugat Bagaps.

Gali, situat la frontiera, este locuit in majoritate de georgieni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.