Liderii din 43 de state din Asia si Europa (ASEM) discuta cu usile inchise sambata, in ultima zi a reuniunii, despre schimbarile climatice si securitatea alimentara, potrivit informatiilor furnizate de delegatiile care participa la summit, relateaza AFP.
Pe agenda discutiilor sefilor de state si de guverne de pe cele doua continente figureaza schimbarea climei, dezvoltarea durabila, securitatea energetica si alimentara, conflictele regionale, prevenirea dezastrelor, coeziune sociala si dialogul intre civilizatii. Intalnirile bilaterale cu ocazia summitului - care are loc in Palatul poporului din Beijing- ar urma sa ofere sansa unor discutii si despre programul nuclear nord-coreean si drepturile omului.

Vineri, in conditiile in care pietele bursiere cunosteau iar panica, reprezentantii celor 43 de tari - 27 din UE si 16 din Asia - s-au angajat, intr-o declaratie, sa demareze o reforma profunda a sistemului financiar international si au cerut un rol mai important pentru Fondul Monetar International (FMI), pentru a se iesi din criza financiara. Oficialii si-au exprimat sustinerea pentru organizarea la 15 noiembrie, la Washington, a summitului G20, marile puteri industrializate si tarile emergente, sub egida Frantei.

La deschiderea discutiilor de vineri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut "o actiune comuna" intensa a celor doua continente, in conditiile in care Europa incearca sa atraga Asia in demersul de refacere a sistemului financiar. Discutiile informale ASEM nu vor duce totusi la anuntarea unor decizii concrete, ASEM fiind o instanta de dialog.

Summitul bianual urmeaza sa se incheie la ora 07.30 GMT (10.30, ora Romaniei), inaintea unei conferinte de presa finala, sustinuta de premierul chinez Wen Jiabao, de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah.
Sarkozy va avea intalniri bilaterale cu noul premier japonez Taro Aso, care efectueaza la Beijing prima deplasare in afara tarii de la preluarea functiei, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-Bak, potrivit programului furnizat de Palatul Elysee.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.