Scena politica britanica este zguduita de mai bine de o saptamana de un scandal demn de un scenariu a la James Bond, cu iahtul unui oligarh rus, casa unui Rothschild pe o insula greaca, multi bani si prietenii tradate, comenteaza NewsIn.

In centrul scandalului izbucnit la inceputul saptamanii se afla purtatorul de cuvant al conservatorilor pe probleme economice, George Osborne, in varsta de 37 de ani, chemat sa devina ministru de finante al lui David Cameron, daca Partidul Conservator castiga alegerile din 2010.

Osborne este acuzat de unul dintre prietenii sai, Nat Rothschild, bogat mostenitor al dinastiei de bancheri omonime, ca i-a cerut o donatie pentru partidul sau, controversatului magnat rus al aluminiului, Oleg Deripaska.

Scena, a povestit Nat Rothschild, s-a derulat la bordul unui iaht al lui Deripaska in largul insulei Corfu, in august. Osborne era invitat cu familia sa la luxoasa casa a lui Nat Rothschild din Corfu. El ar fi profitat de o vizita la bordul iahtului lui Deripaska, prieten cu Rothschild, pentru a-i cere o donatie de 50.000 de lire pentru partid. Legea britanica nu permite donatiile facute de straini, dar Osborne a propus ca banii sa fie donati prin intermediul unei societati britanice apartinand miliardarului rus, mai povesteste Rothschild.
Osborne neaga varianta prezentata de prietenul sau. "Nu am cerut nicio donatie si nu am primit niciun ban".

Miercuri, premierul Gordon Brown a facut el insusi presiuni asupra conservatorilor, spunand in fata deputatilor, spre surpriza generala: "Este o poveste foarte grava si sper ca va face obiectul unei anchete a autoritatilor".

Dar dincolo de urmarea judiciara destul de improbabila - Comisia Electorala nu a vazut nimic ilegal in toata povestea din moment ce donatia nu s-a facut - aspectul moral al acestui scandal alimenteaza dezbaterile, intervenind intr-un moment in care britanicii sunt indemnati sa stranga cureaua din cauza crizei financiare si a recesiunii iminente.

Presa a criticat dur "lipsa de judecata" a lui Osborne, care era considerat pana in prezent un om inteligent si un tactician abil. "La drept vorbind, s-a comportat ca un tantalau", scria transat Daily Telegraph, altfel un cotidian cu orientare de dreapta. "Cine doarme cu cainii ia purici", a comentat un fost ministru al lui Margaret Thatcher, Norman Tebbit.

Parerea generala este ca viitorul politic al lui Osborne, care era o tanara speranta a conservatorilor si a contribuit la modernizarea partidului alaturi de David Cameron, nu mai este la fel de luminos.

Pe fata, laburistii nu indraznesc sa jubileze prea mult: scandalul l-a atins si pe unul dintre ai lor, noul ministru al comertului si fostul comisar european Peter Mandelson. Ironia sortii, Mandelson este si el prieten vechi cu Nat Rothschild, a fost si el in Corfu vara aceasta si s-a intalnit si el cu Oleg Deripaska pe iahtul sau. Detractorii sai sugereaza un potential conflict de interese intre prietenia lui Mandelson cu magnatul aluminiului si functia de comisar european pentru comert. Mandelson neaga un asemenea conflict de interese.

O intrebare pe care si-o pune toata lumea politica si mediatica de la Londra este de ce l-a "turnat" Rothschild pe prietenul sau George Osborne. Poate pentru ca la randul sau Osborne l-ar fi tradat pe Mandelson relatand presei comentariile putin elogioase ale acestuia la adresa lui Gordon Brown facute la intalnirile din Corfu? In orice caz, scandalul, botezat de presa Iahtgate, va mai face valuri un timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.