"Formata din 123 de deputati din toate partidele, comisia, ale carei lucrari vor incepe la 30 octombrie, va prezenta concluziile pana la 15 decembrie", a anuntat Dimitris Sioufas, presedintele Parlamentului, dupa o sedinta-maraton.

Ceruta initial de partidele de opozitie de stanga si apoi de majoritatea deputatilor din partidul de dreapta, la putere, comisia de ancheta va examina aceasta tranzactie controversata, care a dus recent la demisia ministrului pentru marina comerciala, Georges Voulgarakis.

Conform termenilor acestei tranzactii, ale carei acte notariale au fost intocmite de sotia lui Voulgarakis, calugarii de la Vatopédiou, una dintre cele 20 de manastiri ortodoxe de pe Muntele Athos, au primit o cladire din satul olimpic pentru JO din 2004, pe care au revandut-o sectorului privat, precum si terenuri turistice de 800 de hectare. In schimb, manastirea a cedat statului 8.000 de hectare de padure.

Cele patru partide de opozitie au cerut si formarea unei comisii rogatorii parlamentare, care sa permita deschiderea de urmariri penale impotriva membrilor guvernului eventual implicati. Un vot pe aceasta tema va avea loc vineri.