Un tanar de 29 de ani a fost executat marti seara in Texas, prima dintr-o serie de zece executii programate de stat pentru urmatoarele 30 de zile, ce sfideaza toate statisticile in aceasta privinta, relateaza AFP

Condamnat la moarte pentru uciderea unui barbat in varsta de 64 de ani, Joseph Ray Ries a fost executat prin injectia letala, au anuntat autoritatile judiciare din acest stat, unde au avut loc mai mult de 400 de executii in 30 de ani.

Joi - Bobby Woods - 28 octombrie; Eric Nenno - 30 octombrie; Gregory Wright - 20 noiembrie; etc. - ultima masa, ultima tigara, ultimele cuvinte se vor succeda in inchisoarea din Huntsville, care gazduieste cea mai "frecventata" sala de executii din SUA.

Acest lucru este "neobisnuit chiar si pentru Texas", a explicat Rick Halperin, presedintele coalitiei texane impotriva pedepsei capitale.

In principiu, intre 15 si 20 de condamnati afla simultan datele executiilor, insa acestea se intind pe mai multe luni. Astfel, administratia penitenciarelor din Texas are executii programate pana la 11 martie.

"Ne-am confruntat deja cu situatii in care mai multe executii erau programate intr-o luna, acest lucru depinde de judecatorul care prezideaza sedinta in care se pronunta sentinta si care fixeaza data executiei, toate recursurile fiind epuizate", a spus Jason Clark, ofiter pentru relatii publice in administratia penitenciarelor. "In unele luni sunt programate mai multe executii, in altele putine sau niciuna", ca in decembrie, a precizat un alt oficial.

Crima cu sange rece, violuri, uciderea de copii ...cei noua condamnati care vor muri in urmatoarea luna se vor alatura celor 417 persoane executate in Texas de la restabilirea pedepsei cu moartea in acest stat, in 1974. Numai acest stat a efectuat o treime dintre executiile inregistrate in ultimii 30 de ani in SUA,si 12 din cele 27 de anul acesta. Comparativ, Virginia, al doilea stat american ca numar de executii, a inregistrat 102 executii din 1975.

Pentru un militant anti-pedeapsa capitala, "este intr-adevar frustrant", a spus Rick Halperin, reamintind ca "Texasul este cel mai rau loc din lumea libera" din punct de vedere al executiilor. In opinia sa, judecatorii sunt "foarte multumiti sa scape de acesti oameni cat mai rapid posibil", ceea ce explica numarul mare de executii de la sfarsitul anului, dupa moratoriul care a intrerupt total executiile din SUA intre septembrie 2007 si mai 2008, timp in care Curtea Suprema a validat metoda prin injectie mortala.

Pentru echipa care va aplica injectiile letale in medie o data la trei zile, "va fi dificil", recunoaste un oficial texan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.