Cel mai mare accelerator de particule din lume este inaugurat oficial astazi, in prezenta presedintelui elvetian Pascal Couchepin si a premierului francez Franois Fillon. Ei sunt insotiti de ministrii Stiintei si Cercetarii din statele membre ale Centrul European pentru Cercetari Nucleare.

Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a hotarat sa organizeze o ceremonie fastuoasa de inaugurare a celui mai puternic accelerator de particule din lume, LHC, desi acesta a fost oprit pentru mai multe luni la numai cateva saptamani de la punerea in functiune, relateaza NewsIn.

Desi mai multi sefi de stat au fost invitati la eveniment, cele 20 de tari membre ale organizatiei au hotarat sa fie reprezentate de ministri. Spre exemplu, Franta l-a delegat pe premierul Francois Fillon, desi CERN a sperat pana in ultimul moment ca va participa presedintele Nicolas Sarkozy la inaugurare.

In plus, opt tari observatoare sunt reprezentate si alte 12 invitate la o petrecere la care vor participa aproximativ 3.000 de persoane.

Totusi, entuziasmul de la lansarea din 10 septembrie a acceleratorului de particule risca sa lipseasca, deoarece LHC nu functioneaza de mai mult de o luna.

Cel mai performant instrument fizicde pana in prezent - care are ca scop descoperirea secretelor formarii universului, prin accelerarea protonilor pana la o viteza apropiata de cea a luminii si inregistrarea si analizarea datelor obtinute in urma ciocnirilor lor - a fost oprit la cateva zile de la lansare, din cauza a doua defectiuni tehnice succesive.

Prima defectiune, care s-a produs la transformatorul electric dupa numai 48 de ore de functionare, a fost reparata imediat. In schimb, a doua defectiune s-a dovedit mai grava si cu mai multe consecinte. Potrivit rezultatelor anchetei CERN, date publicitatii joi, a fost vorba de "o conexiune electrica gresita" intre doi magneti supraconductori, care a provocat o scurgere de heliu si a dus la oprirea totala a activiatii in tunelul de 27 de kilometri lungime, aflat la 100 de metri adancime in zona frontierei franco-elvetiene.

CERN a dat asigurari ca dispune de elemente pentru a schimba magnetii "dipoli si cvadripoli" care s-au defectat, insa interventia este ingreunata de temperatura apropiata de zero absolut (-271 de grade) a acestora. Magnetii care jaloneaza circuitul acceleratorului permit ghidarea fasciculelor de protoni lansate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.