Seful serviciului de securitate al Rusiei (FSB) Nikolai Patrusev, a pretins joi ca activisti occidentali pregatesc in secret declansarea unei revolutii in Belarus, transmite BBC. Conducatorul FSB - fostul KGB - a sustinut in Parlamentul de la Moscova ca organizatii neguvernamentale straine din Belarus activeaza puternic pentru inlaturarea regimului presedintelui bielorus Alexandr Lukasenko.

Nikolai Patrusev a acuzat ca organizatii americane, britanice, kuweitiene si saudite comit acte de spionaj in Belarus intr-un plan de realizare a unei revolutii, relateaza BBC.Seful FSB a mai declarat ca gruparile de Opozitie din Belarus au primit cel putin 5 milioane de dolari pentru acest an identificand totodata una dintre organizatii: prestigiosul International Republican Institute, ONG al Partidului Republican la guvernare in SUA.

Cinci milioane pentru o lovitura "de catifea"

Tot ieri, seful serviciului de securitate din Belarus - KGB, Viktor Vegera, a confirmat acuzatiile formulate de seful FSB. "KGB (actualul nume al serviciului de informatii bielorus, n.red) confirma informatiile dezvaluite de seful FSB, potrivit carora tari straine intentioneaza sa aloce cinci milioane de dolari pentru finantarea unei "revolutii de catifea" in Belarus", a afirmat seful serviciilor de informatii bieloruse.

Presedintele aflat la putere in Belarus, Alexandr Lukasenko, conduce aceasta tara cu o mana de fier si o pastreaza in relatii foarte apropiate de Federatia Rusa, impreuna cu care intentioneaza sa formeze alianta politico-economica "Uniunea Rusia-Belarus".Acum cateva zile, presedintele SUA George W. Bush, aflat in Europa, a caracterizat Belarusul drept "ultima dictatura din Europa", noteaza BBC. De asemenea, de remarcat ca acum cateva saptamani secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, s-a intalnit in Europa cu mai multi reprezentanti ai Opozitiei democratice din Belarus.

FSB nu suporta democratia

In discursul sau din Parlamentul de la Moscova, Nikolai Patrusev a acuzat servicii de informatii occidentale ca activeaza intens pentru a repeta in Belarus "revolutia portocalie", care a avut loc in Ucraina. "Oponentii nostri incearca cu insistenta sa slabeasca influenta Rusiei in comunitatea Statelor Independente si in intreaga arena internationala", si-a continuat acuzele seful FSB.

"Ultimele evenimente din Georgia, Ukraina si Kargazstan confirma fara dubiu acest lucru. In prezent se traseaza planuri pentru a implica reprezentanti ai "revolutiei portocalii" din Ucraina intr-o revolutie similara care sa aiba loc in Belarus", a continuat Nikolai Patrusev. "Acum, serviciile secrete straine actioneaza folosind metode neconventionale, cum ar fi programele de training ale diferitelor ONG", a continuat seful FSB.

Nikolai Patrusev a nominalizat organizatia americana US Peace Corps, grupul medical britanic Merlin, Crucea Rosie saudita si grupul kuweitian Societatea pentru Reforme Sociale. De remarcat ca US Peace Corps nu este o organizatie neguvernamentala americana, ci una guvernamentala, declarandu-se "agentie federala" care se subordoneaza Congresului si Guvernului SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.