Uniunea Europeana a preluat incepand de ieri conducerea Fortei de Stabilizare din Bosnia si Hertegovina (EUFOR), care va inlocui trupele NATO insarcinate cu mentinerea pacii dupa conflictul care a opus intre 1992-1995 comunitatile sarba, croata si musulmana din aceasta zona, transmite Rompres. Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna, Javier Solana, si secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, s-au aflat cu aceasta ocazie la Sarajevo pentru a participa la ceremonia de transmitere a conducerii fortei de pace. Formata din 7000 de persoane, EUFOR va avea misiunea de a continua sa asigure securitatea in Bosnia, o tara unde conflictele interetnice sunt inca o realitate. La 9 ani dupa desfasurarea trupelor Aliantei Nord-Atlantice in Bosnia si Hertegovina, conform Acordului de pace de la Dayton, marea majoritate a soldatilor americani va parasi aceasta tara. NATO va pastra totusi un cartier general la Sarajevo si o prezenta militara la Tuzla.

Alianta considera justificata aceasta mentinere din trei motive: continuarea urmaririi persoanelor inculpate de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, in primul rand a lui Radovan Karadzic si a lui Ratko Mladic, liderii politic si, respectiv, militar ai sarbilor bosniaci, asistarea autoritatilor bosniace in domeniul apararii si lupta impotriva terorismului. Pentru indeplinirea acestor misiuni, SUA vor pastra circa 250 de militari din contingentul actual, de 980. Trupele EUFOR vor fi instalate in aceleasi cladiri ca si cele ale NATO, in tabara Butmir de la Sarajevo. Un numar de 80% dintre soldatii care vor servi in cadrul fortei europene sunt deja prezenti in trupele SFOR, Forta de stabilizare a NATO.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.