Cooperare internationala, in conditiile Washingtonului
Presedintele SUA, George W.Bush, si-a prezentat miercuri la Halifax (Canada) o viziune de politica externa pentru cel de-al doilea mandat al sau la Casa Alba care ar urma sa puna in prim-plan cooperarea internationala, scrie in editia de ieri cotidianul "Washington Post". La incheierea vizitei sale de doua zile in Canada, George W.Bush a declarat ca prioritatea sa o va constitui construirea de "institutii multilaterale", ceea ce semnaleaza aspiratia administratiei de la Washington la o diplomatie mai fructuoasa dupa controversele aparute in cursul primului mandat.

Dupa cum noteaza "Washington Post", presedintele Statelor Unite a dat clar de inteles ca acea cooperare la care s-a referit va avea loc in conditiile lui si ca nu va renunta la politicile din primul sau mandat, care i-au nemultumit pe unii dintre aliatii Americii. El a parut, de pilda, sa-si inaspreasca pozitia cu privire la Orientul Mijlociu, omitind sa se refere la obligatiile pe care le-a atribuit anterior Israelului si afirmind ca pacea israeliano-palestiniana poate fi realizata doar prin intermediul aplicarii de reforme democratice de catre palestinieni. Bush a semnalat totodata ca va intensifica presiunile asupra palestinienilor in vederea democratizarii, in urma decesului lui Yasser Arafat.
Potrivit consilierilor sai, discursul lui Bush de la Halifax a prefatat mesajul pe care urmeaza sa-l transmita cu prilejul turneului sau european prevazut pentru aceasta iarna, si anume accentuarea importantei cooperarii internationale, dar pastrind "mingea politica" in propriul teren.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.