"Am suspendat interdictia de intrare pentru sase luni, iar exceptie fac cei implicati in disparitia unor prizonieri politici", a spus un diplomat UE, dupa ce ministrii de externe din Uniune au discutat chestiunea.

Un alt trimis UE a confirmat ca suspendarea sanctiunilor il vizeaza si pe Lukasenko. "Este liber sa calatoreasca", a spus diplomatul.

Totusi, sanctiunea ce prevede blocarea bunurilor acestor oficiali ramane in vigoare deocamdata, au subliniat diplomatii.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a pledat anterior pentru suspendarea partiala a sanctiunilor impotriva Belarusului, pentru a determina aceasta tara sa "faca alegerea istorica" pentru democratie. La o reuniune cu ministrul belarus de externe, Serghei Martinov, "am spus ca, pentru incurajarea unor noi evolutii democratice in Belarus, voi fi in favoarea unei suspendari a celor mai importante interdictii legate de vize, pentru ca vrem sa aratam ca progresele sunt recompensate", a spus ea.

"Eliberarea prizonierilor politici a fost un pas esential, dar nu am raspuns concret. Deci nu trebuie sa mai amanam raspunsul, altfel ma tem ca am renunta la o posibilitate de incurajare politica", a adaugat comisarul, cu ocazia reuniunii ministrilor europeni de externe la Luxemburg.

"Belarusul se confrunta cu o alegere istorica: fie ia masurile necesare catre democratie si independenta, fie se resemneaza cu stagnarea. Deci trebuie sa il ajutam sa inceapa aceasta miscare", a insistat Benita Ferrero-Waldner.

UE a dat deja dovada de deschidere, invitandu-l pe Martinov la Luxemburg, prima intalnire la acest nivel din 2006. Ministrii ar urma sa mearga si mai departe, suspendand luni partial sanctiunile impotriva unora dintre personalitatile regimului.