Forma inalt patogena a virusului H5N1 al gripei aviare a fost detectata intr-o crescatorie de pasarie din Saxa, in estul Germaniei, primul caz de acest gen inregistrat in UE in anul 2008, a anuntat vineri Comisia Europeana, intr-un comunicat.
Autoritatile din Saxa au anuntat inca de joi seara ca a fost descoperit cazul, dar nu au putut preciza atunci daca este vorba despre forma cea mai virulenta a H5N1.

"Laboratorul national german a confirmat astazi (vineri - n.red.) ca este vorba despre forma inalt patogena a virusului H5N1 al gripei aviare
", a anuntat Bruxelles-ul in comunicat.

Acesta este primul caz al unei contaminari cu aceasta forma a H5N1 inregistrat in anul 2008 intr-o ferma de pasari din UE, dupa cazul din Germania, din decembrie 2007, potrivit textului. Forma inalt patogena a H5N1 a fost detectata la pasari salbatice in Marea Britanie, in februarie 2008.

Autoritatile germane au aplicat masurile de control prevazute prin reglementarile europene, in special stabilirea unui perimetru de supraveghere de 10 kilometri in jurul crescatoriei.

Cazul a fost inregistrat intr-o crescatorie cu 800 de gaste, 550 de rate, 60 de gaini si 24 de curci, din regiunea Gorlitz. Toate pasarile din ferma au fost sacrificate joi seara, a dat asigurari CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.