Romania ar face parte, potrivit unei surse germane citate de AFP, dintre tarile care s-au opus joi, la reuniunea informala a NATO de la Budapesta, ideii ca militarii din Afganistan sa primeasca misiunea de a lupta impotriva traficantilor de droguri.
NATO, divizat, si-a acordat timp joi pentru a ajunge la un compromis asupra oportunitatii incredintarii militarilor din ISAF misiunea de a lupta impotriva traficului de heroina, care finanteaza talibanii, in conditiile in care unele state, ca Romania, se opun, relateaza AFP.

"Nu s-a luat nicio decizie. Este un subiect complex si discutiile vor continua vineri dimineata", a spus secretarul general al NATO, Jaap de Hopp Scheffer. Ministrul afgan al apararii, Abdul Rahim Wardak, a cerut oficial colegilor din NATO si altor tari care participa la ISAF, reuniti la Budapesta, sa le permita soldatilor lor sa participe la anhilarea retelelor de traficanti. El a propus ca militarii din ISAF sa poata distruge laboratoarele traficantilor si sa intercepteze livrarile de opiu si heroina.

Dupa-amiaza, comandantul NATO, generalul John Craddock, a aparat un punct de vedere similar in fata ministrilor apararii din NATO, fara sa obtina asentimentul general. Mai multe tari si-au exprimat rezervele pe aceasta tema, mai ales Franta, Germania, Portugalia, Romania, Italia, Grecia, Polonia si Belgia, potrivit unei surse germane. Spania este si ea aproape de acest punct de vedere.

Majoritatea tarilor Aliantei sunt insa favorabile, mai ales SUA, Canada, Olanda si Marea Britanie, ale caror trupe se afla in sudul afgan, unde sunt concentrate culturile de mac. Ministrii au decis sa-si prelungeasca discutiile pe aceasta tema vineri. Ministrul francez Herve Morin a explicat "rezervele" pe care le are. "Toata lumea este constienta ca drogul finanteaza actiunile talibanilor, dar nu trebuie sa mergem dincolo de misiunea incredintata de ONU trupelor ISAF", a spus el. "Am risca sa le punem intr-o situatie dificila fata de populatia afgana", a subliniat el.

In fata acestor obiectii, secretarul american al apararii, Robert Gates, a raspuns ca "nu ar fi vorba despre o strategie de eradicare a drogului, care tine de autoritatile afgane, ci de anihilarea retelelor care finanteata talibanii cu 60-80 de milioane de dolari pe an, cel putin".

"Nu este o problema nationala a Afganistanului, in acest stadiu 98% din mac provine din sapte provincuii, toate din sud", a explicat Gates. "Una dintre chestiuni este sa aflam daca guvernele care nu vor sa-si implice trupele in aceasta misiune pot decide acest lucru fara sa le blocheze pe celalalte", a adaugat el.

Morin a spus ca un compromis este posisbil, de exemplu testarea acestui gen de operatiuni "in anumite zone, acolo unde tarile doresc". Potrivit unui diplomat, secretarul general a propus o solutie de acest gen.

Ministrul german Franz Josef Jung a spus ca spera ca ministrii apararii din NATO sa ajunga la un consens vineri, la Budapesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.