Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat ca meritele romanilor care muncesc cinstit in Italia nu trebuie puse in pericol de infractiunile comise de conationalii lor, dar a precizat ca nu doreste ca in Italia sa imigreze romani fara ocupatie.

"Nu trebuie sa exageram importanta lucrurilor care au ocupat spatii largi in presa celor doua tari legate de unele fapte ale cetatenilor romani in Italia", a declarat Berlusconi joi, la Roma, dupa intrevederea cu premierul Tariceanu. Seful guvernului italian a spus ca in Italia sunt peste 1 milion de romani care realizeaza aproximativ 1 % din PIB-ul acestei tari, iar in Romania sunt aproximativ 25.000 de intreprinderi italiene care au creat 800.000 de locuri noi de munca. "Acestea nu pot fi puse in pericol de cateva episoade.(...) Nu vrem insa sa vina in Italia persoane care nu au ocupatie si care doar comit infractiuni", a spus Berlusconi.

La randul sau, premierul Tariceanu a spus ca Executivul de la Bucuresti va apara drepturile cetatenilor romani din Italia, dar a precizat ca acestia au obligatia de a respecta legile statului gazda.

Berlusconi a anuntat ca Romania si Italia vor semna un acord potrivit caruia detinutii romani condamnati in Italia vor putea fi transferati in penitenciarele romanesti pentru a-si sfarsi pedeapsa fara a mai fi nevoie de acceptul lor. Aceasta prevedere va fi valabila si pentru cetatenii italieni condamnati in Romania, a anuntat joi, la Roma, premierul italian Silvio Berlusconi.

Premierul roman a tinut sa precizeze ca Executivul de la Bucuresti nu sustine emigrarea romanilor pentru ca tara noastra se confrunta cu o criza a fortei de munca si a amintit eforturile pe care le-au facut autoritatile de a readuce in tara muncitorii romani, cum ar fi crearea burselor de munca in Italia si Spania.

Intalnirea cu paremierul italian nu a fost singura pe agenda premierului. Imediat dupa aterizarea la Roma, seful guvernului a avut o intrevedere cu presedintele Enel Italia, Fulvio Conti, la care a participat si fostul ministru roman al Finantelor Sebastian Vladescu, in calitate de invitat special al premierului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.