Autoritatile de la Pekin sustin ca atribuirea premiului Nobel pentru pace disidentului Hu Jia ar echivala cu un act de ingerinta in sistemul judiciar chinez si a reamintit Europei ca militantul este considerat in China "un criminal care a fost condamnat", relateaza NewsIn.

"Toata lumea stie ce fel de om este Hu Jia: un criminal care a fost condamnat la inchisoare de catre sistemul judiciar pentru incitare la subminarea puterii statului", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de Externe, Qin Gang.

"Daca premiul Nobel va fi decernat unei asemenea persoane, aceasta ar reprezenta o ingerinta majora in treburile interne ale Chinei si, deopotriva, in sistemul nostru judiciar independent"
, a mai subliniat Qin Gang.

Hu Jia, cel mai cunoscut dizident chinez, are 35 de ani si a fost condamnat in aprilie la trei ani si jumatate de inchisoare pentru tentativa de subminare a puterii statului si pentru intretinerea de relatii cu presa din strainatate, dupa mai multe luni in care a trebuit sa indure arestul la domiciliu.

Nici in timpul arestului la domiciliu, Jia nu a renuntat la idealurile sale si a continuat sa comunice cu activisti, jurnalisti straini sau chinezi care impartaseau asemeni lui, dorinta de eliberare din sistemul comunist.

“Sunt constient ca urmatorul pas va fi arestul”, ii scria dizidentul, unui jurnalist de la The Independent. Cu cateva luni inaintea Jocurilor Olimpice, cand opinia publica chineza era din ce in ce mai inflamata, dizidentul a fost condamnat la inchisoare.

Cu doua saptamani inainte de acordarea premiului, expertii norvegieni estimau ca Nobelul pentru pace ar putea fi atribuit, anul acesta, unui disident chinez tocmai pentru a reaminti Pekin-ului despre obligatiile de mentinere a Drepturilor omului. Premiului Nobel pentru Pace va fi decernat vineri, la Oslo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.