In Transnistria a fost inaugurat complexul memorial de la Bender (Tighina) dedicat ostasilor rusi care au luptat si murit in aceasta zona in intreaga istorie, informeaza Novai Reghion, citata de Agerpres.

Constructia monumentului inceputa in februarie 2007 s-a facut prin profanarea cimitirului romanesc "General Dragalina", unde erau ingropati 333 de soldati romani cazuti in al doilea razboi mondial.

Complexul, care cuprinde un arc de triumf dedicat victoriei ruse impotriva armatei otomane, 249 de palci de granit cu numele a 4740 de soldati, 10 monumente de generali, o placa de granit in "memoria soldatilor francezi cazuti in lupta cu armata romana in 1919" si un obelisc dedicat soldatilor rusi cazuti in zona intre 1941 si 1944, a fost inaugurat in prezenta reprezentantului Casei Romanovilor, Aleksandr Zakatov, care i-a decorat pe liderii transnistreni cu ordinul Sf. Ana.

La ceremonie au mai participat Viktor Posohov, atamanul cazacilor ucrainieni, si presedintele partidului rusesc "Uniunea Populara" Serghei Baburin.

Baburin a declarat in timpul discursului sau ca ridicarea acestui monument este "unul dintre cele mai importante momente ale renasterii Rusiei din ultimii 20 de ani" iar liderul tansnistrean, Igor Smirnov a subliniat faptul ca momunentul a fost ridicat pentru a cinstii "memoria istorica care a dat puteri populatiei locale de a-si apara dreptul de a vorbii limba materna" (limba rusa).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.