Laureatul Nobelul pentru fizica in 2008, japonezul Toshihide Maskawa, un specialist in mecanismele Universului, nu isi poate ridica premiul personal din Stockholm pentru ca nu are pasaport, a declarat sotia acestuia, citata de AFP

Maskawa, in varsta de 68 de ani, este unul dintre cei trei fizicieni care impart acest prestigios premiu pentru descoperirile in materie de "ruptura de simetrie" dintre materie si antimaterie in momentul in care a avut loc Big Bangul, un fenomen considerat de cercetatori drept cauza de formare a universului.

Akiko, sotia laureatului premiului Nobel, a declarat ca sotul sau nu calatoreste niciodata in strainatate si ca este alergic la limba engleza, cea mai utilizata in comunitatea stiintifica internationala. "Daca va vrea sa mearga la ceremonia de decernare a premiilor, va trebui mai intai sa-si faca pasaport", a mai spus Akiko jurnalistilor in locuinta sa din Kyoto, oras in care sotul sau este profesor onorific la institutul de fizica a particulelor.

De ficare data cand Maskawa a fost invitat in strainatate pentru a primi o recompensa sau pentru a tine vreun discurs, colaboratorul acestuia, Makoto Kobayashi, colaureat al premiului Nobel, este cel care l-a inlocuit.
Cei doi specialisti au dezvoltat, la inceputul anilor '70, teoria existentei a cel putin trei familii de particule (quark) pentru a explica "ruptura de simetrie", un concept care le-a adus marti premiul Nobel.

La 10 decembrie, regele Suediei va acorda oamenilor de stiinta o medalie de aur, diploma si cecul in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,02 milioane de euro), bani pe care cei doi japonezi ii vor imparti pe jumatate cu cel de-al treilea laureat al premiului Nobel din 2008, americanul de origine japoneza Yoichiro Nambu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.