Premierul croat, Ivo Sanader, a anuntat luni ca i-a demis pe ministrul de interne si cel al justitiei, precum si pe comandantul politiei nationale, in urma unui nou asasinat cu caracter mafiot, comis in centrul Zagrebului, relateaza NewsIn.
"Voi propune Parlamentului confirmarea demiterii ministrului de interne (Berislav Roncevic) si ministrului justitiei, Ana Lovrion", a spus Sanader. "Guvernul va mai propune nominalizarea unui nou comandant al politiei" nationale, in locul lui Marijan Benko, a adaugat el.

Procedura prevede un vot al Parlamentului asupra deciziei premierului de a demite membri ai Cabinetului, dar in acest caz va fi o simpla formalitate, opozitia cerand de mult aceste masuri.

Zagerebul a fost zguduit luni dimineata de asasinarea, pe scara unui imobil din centru, a Ivanei Hodak, fiica unui celebru avocat local, Zvonimir Hodak. Crima a fost comisa in apropierea principalului comisariat de politie din Zagreb. Presa a reamintit ca Hodak il apara pe fostul general croat Vladimir Zagorec, acuzat de justitia locala de deturnare de fonduri, mai ales diamante in valoare de peste cinci milioane de dolari, date pentru o tranzactie privitoare la armament.

"Este o zi rea pentru noi toti, este un soc",
a spus Sanader. "Guvernul si toate institutiile vizate vor face totul pentru a-i gasi rapid pe autorii acesteri crime", a subliniat el. "Nu vom permite crimei organizate sa dea senzatia ca poate face ce vrea, in totala impunitate", a mai spus el.

Sanader a declarat ca il va propune la Ministerul de Interne pe Tomislav Karamarko, seful unei institutii care coordoneaza serviciile de informatii si de contraspionaj. La Justitie, Sanader il vrea pe Ivan Simovic, fost ministru adjunct de externe si ambasador la ONU, in prezent profesor la Facultatea de Drept din Zagreb.
Pentru functia de comandant al politiei, este preferat Vladimir Gaber, inalt functionar in Ministerul de Interne.
Din iunie, Zagrebul a fost scena a trei atacuri brutale impotriva unui jurnalist si unor oameni de afaceri, calificate drept tentative de asasinat. Autorii si cei care au comandat agresiunile nu au fost identificati.
Presedintel croat Stipe Mesic, aflat la Evian, a declarat ca la intoarcere ii va convoca pe membrii Consiliului national de securitate. Sanader a sub ca guvernul va propune Parlamentului "o lege antimafia inspirata din legi similare din alte tari", ca Italia si Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.