Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, in Rusia, ca integritatea teritoriala a Georgiei nu este negociabila, dar considera prematura o apropiere in decembrie intre aceste tari si NATO, relateaza AFP.
"Integritatea teritoriala a Georgiei nu este negociabila", a spus ea, intr-o conferinta de presa alaturi de presedintele rus Dmitri Medvedev, dupa un summit ruso-german la Sankt-Petersburg, conform NewsIn.

Tarile occidentale denunta recunoasterea de catre Moscova a teritoriilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, unde aproape 8.000 de militari rusi vor ramane desfasurati, conform acordurilor de cooperare militare.

Cancelarul a salutat "progresele in aplicarea planului de pace" in Georgia, prin desfasurarea observatorilor europeni si retragerea prevazuta pentru 10 octombrie a soldatilor rusi, dar a subliniat ca discutiile viitoare de la Geneva despre securitatea din regiune vor fi "foarte dificile".

Amestecand inca o data criticile si spiritul de dialog fata de Moscova, cancelarul a insistat pe necesitatea continuarii discutiilor cu Moscova, indiferent de divergente. Ea a reafirmat opozitia Germaniei fata de o aderare rapida a Georgie si Ucrainei la NATO, ceea ce nu poate decat sa multumeasca Rusia, care se opune categoric aderarii. Acordarea Planului de actiune in vederea aderarii pentru aceste tari, ceea ce le-ar da de facto statutul de candidate la aderare, este prematura, a spus Merkel.

La reuniunea ministrilor de externe din NATO, din decembrie, va avea loc "o prima evaluare a drumului catre MAP; nimic mai mult, nimic mai putin", a subliniat Merkel.

Medvedev a pus accentul pe comunicare, la doua luni de la conflictul georgian. "Ar fi inexact sa se spuna ca aceste elemente nu ne-au influentat cooperarea, dar pagubele sunt minime", a asigurat el.

Moscova si-a exprimat increderea ca negocierile privind un nou tratat de parteneriat intre Rusia si UE, care momentan este inghetat din cauza prezentei militare a Rusiei in Georgia ar putea reluat in octombrie, potrivit EUobserver.

Cei doi lideri au pledat pentru o noua "arhitectura financiara" mondiala. "Trebuie sa lucram impreuna pentru formarea unui nou sistem economico-financiar mai corect, bazat pe principii de multipolaritate", a propus Medvedev. "Este necesara o mai mare transparenta, combaterea riscurilor, un control mai mare", a sugerat Merkel.

Ei se intalnesc pentru a cincea oara de la alegerea lui Medvedev, in martie, semn al intensitatii dialogului ruso-german si a importantei pe care Moscova o acorda Berlinului. De data aceasta, s-au intalnit in cadrul consultarilor interguvernamentale anuale. Aceste consultari au subliniat ca, indiferent de divergente, cooperarea economica este o constanta intre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.