Mama celor doi tineri care au sarit gardul Ambasadei Romaniei, cerand protectie consulara, Nadejda Mocanu, spune ca la ambasada conditiile se apropie de cele din detentie - baietii stau inchisi, au voie doar seara sa iasa putin in curte si nu au voie sa vorbeasca la telefon.

Nadejda Mocanu a declarat pentru postul de radio Europa Libera ca le aduce de trei ori pe zi mancare la ambasada celor doi fii ai sai, Adrian si Roman, relateaza NewsIn. "Suntem tratati cu indiferenta de toti colaboratorii. Slava Domnului ca ne permit cel putin sa le duc mancare! Conditiile sunt mai bune ca in detentie. Baietii stau inchisi, au voie doar seara sa iasa putin in curte si nu au voie sa vorbeasca la telefon. Adrian nu a facut baie de pe data de 20 septembrie, cand a fost retinut, iar aici baie nu-i. Este doar WC si lavoar", spune Nadejda Mocanu.

Mama celor doi tineri a declarat ca joi, dupa ce au inceput sa-si dea seama ca nu vor primi sprijin din partea statului roman, copiii ei au decis totusi sa-si dovedeasca nevinovatia in justitia nationala, iar daca nu vor reusi, sa apeleze la Curtea de la Strasbourg.

Adrian si Roman Mocanu, fiii lui Sergiu Mocanu, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, care au si cetatenie romana pe langa cea moldoveana, au fortat joia trecuta intrarea in Ambasada Romaniei la Chisinau cerand protectie consulara. Ei sunt cercetati penal pentru acuzatia ca ar fi batut o persoana intr-o discoteca. Tatal lor sustine insa ca dosarul este fabricat si ca este folosit ca instrument politic impotriva sa.

"Cea mai buna rezolvare politico-diplomatica a situatiei ar fi aducerea lor in Romania. In Chisinau, din momentul in care vor iesi din ambasada, cei doi fii ai mei nu au nicio sansa de a-si pastra integritatea fizica si psihica. Nu am nicio garantie ca nu vor fi din nou arestati si ca nu li se vor fabrica alte acuzatii. Tinta politica a acestui atac sunt eu", declarase Mocanu in urma cu o saptamana. El va sustine vineri o conferinta de presa la Bucuresti.

Pe de alta parte, autoritatile romane sunt puse intr-o situatie foarte delicata, intrucat nu pot interfera cu procedurile judiciare din R. Moldova. Autoritatile romane sunt obligate sa ofere asistenta consulara atunci cand un cetatean roman o solicita, dar scoaterea unor persoane din tara, in momentul in care sunt cercetate penal, este imposibila, au declarat pentru NewsIn surse apropiate acestui caz. Acest lucru ar insemna incalcarea legii de catre autoritatile romane si acordarea de imunitate unor persoane cercetate judiciar de organele din R. Moldova.

In aceasta speta consulara, autoritatile Ambasadei din Chisinau trebuie sa verifice daca plangerea celor doi cetateni este intemeiata. Autoritatile romane se afla, potrivit surselor citate, in contact cu autoritatile judiciare de la Chisinau si cerceteaza daca celor doi le-au fost respectate toate drepturile in timpul anchetei. Tot ceea ce pot face autoritatile romane, spun sursele NewsIn, este sa adopte o atitudine ferma in cazul in care se constata ca autoritatile de la Chisinau s-au abatut de litera legii si sa ceara respectarea drepturilor acestora. Aceleasi surse au mai declarat ca Sergiu Mocanu a facut o greseala atunci cand si-a lasat fiii sa recurga la gestul de a forta intrarea in Ambasada Romaniei, incalcand astfel prevederile legii, cea mai buna solutie fiind ca cei doi frati Mocanu sa accepte sa paraseasca incinta ambasadei.

Sergiu Mocanu a fost primit luni la Directia de Relatii Consulare a MAE pentru a discuta despre situatia celor doi fii ai sai, dar a declarat pentru NewsIn ca ministerul nu a identificat o solutie viabila pentru rezolvarea situatiei. El a venit de o saptamana in Romania, in incercarea de a se intalni cu diversi oficiali si politicieni, inclusiv cu presedintele Traian Basescu, pentru a obtine sprijin si a face presiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.