Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a inregistrat o crestere spectaculoasa in trei state-cheie - Florida, Ohio, Pennsylvania - devansandu-l pe republicanul John McCain cu 8 pana la 15 puncte, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Universitatea Quinnipiac, relateaza NewsIn.
Obama este creditat cu 51% din intentiile de vot in Florida, fata de 43% pentru McCain, cu 50% din intentiile de vot fata de 42% in Ohio si cu 54% fata de 39% pentru McCain in Pennsylvania. Sondajul a fost realizat dupa dezbaterea televizata de vineri.

Inainte de dezbatere, acelasi institut a realizat un alt sondaj, care ii dadea un avantaj lui Obama dar cu o marja mai mica (49% fata de 43% in Florida, 49% fata de 42% in Ohio si 49% fata de 43% in Pennsylvania).
Din 1960, niciun candidat nu a ajuns la Casa Alba fara sa castige macar in doua dintre aceste trei state-cheie.

Mai mult de opt alegatori din zece din Florida, Ohio si Pennsylvania spun ca dezbaterea dintre cei doi candidati nu i-a facut sa-si schimbe parerea, dar, cu o marja de 13-17% potrivit acestor state, respondentii au spus ca Obama a fost mai convingator. "Este greu de gasit o cursa prezidentiala mai moderna in care sa se constate o diferenta atat de mare, rapida si la finalul campaniei", a comentat Peter Brown, vicedirector al institutului. "In ultimii 20 de ani, senatorul Obama a trecut de la sapte puncte in urma la opt puncte avans in Florida, si-a accentuat avansul in Ohio si conduce cu 15 puncte in Pennsylvania", a subliniat el.

In Florida, alegatorii barbati continua sa il prefere pe McCain - 50% fata de 45% pentru Obama - , dar femeile il sustin pe Obama (57% fata de 37%). McCain este preferat de electoratul alb (50% fata de 45%).

In Ohio, majoritatea femeilor (53% fata de 39%) spun ca vor vota pentru Obama, in timp ce barbatii sunt impartiti la egalitate (46%) intre cei doi candidati. Alegatorii independenti sunt mai numerosi in a-l sustine pe Obama.

In Pennsylvania, majoritatea femeilor (58% fata de 34%) spun ca vor vota pentru Obama, iar acesta este pe primul loc si in ceea ce priveste electoratul masculin (49% fata de 45%). Candidatul democrat conduce in randul alegatorilor independenti.

Sondajul predezbatere a fost realizat in perioada 22-26 septembrie pe un esantion de 1.161 persoane in Florida, 1.203 in Ohio si 1.138 in Pennsylvania. Sondajul postdezbatere a avut loc in perioada 27-29 septembrie pe un esantion de 836 persoane in Florida, 825 in Ohio si 823 in Pennsylvania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.