Armata americana a inceput miercuri sa transfere Guvernului irakian controlul celor circa 100.000 de membri ai militiilor ce combat al-Qaida si care au ajutat contingentul american sa amelioreze securitatea tarii in ultimul an, informeaza AFP, conform NewsIn.
"Forta Multinationala din Irak transfera astazi responsabilitatea Fiilor Irakului Guvernului irakian", a declarat locotenentul David Russel, fara sa precizeze in ce mod se face transferul, primul de acest gen.

Este vorba despre militiile cunoscute drept Brigazile Sahwa ("trezire" in araba), din care fac parte fosti insurgenti sunniti care s-au aliat cu armata americana. Acest prim transfer se refera la 54.000 de membri ai militiilor desfasurati in provincia Bagdad.

Guvernul itakian, dominat de siiti, trebuie sa inceapa sa plateasca salariilor militiilor incepand din 10 noiembrie, in locul armatei americane, care cheltuia pana in prezent circa 15 milioane de dolari in acest scop.

Militiile Sahwa din alte regiuni sunnite ale tarii vor fi transferate progresiv sub controlul Guvernului irakian.
Create in septembrie 2006 de sefii de trib sunniti din provincia vestica Al-Anbar, apoi generalizate treptat la celelalte zone ale tarii cu populatie sunnita, gruparile Sahwa au contribuit mult la slabirea al-Qaida in Irak.

De un an, militiile au contribuit mult la diminuarea violentelor in aceste regiuni, care erau din 2003 focare ale insurgentei antiamericane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.