Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov isi va uni fortele cu magnatul rus Aleksandr Lebedev, pentru a lansa un nou partid politic, independent de Kremlin, a anuntat marti omul de afaceri, relateaza Reuters.
Gorbaciov, in varsta de 77 de ani, este laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Admirat in Occident, el este insa nepopular acasa, pentru ca a prezidat peste dizolvarea URSS, care a dus la haos economic si politic. Cand a candidat ultima data la presedintie, in 1996, a obtinut doar 0,5% din voturi.

Gorbaciov a initiat planurile pentru noul partid, a spus Lebedev. "I-a dat poporului nostru libertate, dar nu stim sa o folosim", a adaugat el, precizand ca numele provizoriu al formatiunii este "Partidul Democratic Independent".

Partidul va cere reforme legale si economice si va promova dezvoltarea presei independente, a declarat Lebedev, care nu intentioneaza sa finanteze partidul, dar a spus totusi ca acesta va primi finantare de la "surse care nu tin de stat". Potrivit omului de afaceri, partidul favorizeaza dezvoltarea presei independente, reformarea sistemului justitiei si un rol mai puternic pentru Parlament. Formatiunea va participa la alegeri.
Totusi, Mihail Kuznetov, seful adjunct al actualei organizatii politice a lui Gorbaciov, Uniunea social-democratilor, a declarat ca obtinerea de mandate nu este un obiectiv. "Mihail Gorbaciov nu tanjeste dupa locuri in Parlament, va stabili un partid democratic independent si misiunea sa va fi ca tinerii sa-si poata gasi implinirea in noi politici", a explicat el.

El a precizat ca in trecut Gorbaciov a criticat de multe ori practicile electorale ale partidului premierului Putin, Rusia Unita, dar nu l-a atacat direct pe Putin. De asemena, Gorbaciov a sustinut rolul Rusiei in razboiul cu Georgia de luna trecuta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.