Presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a revendicat un "succes zdrobitor" al proiectului sau de Consitutie, supus duminica votului si destinat sa consolideze "socialismul secolului XXI", atat de drag aliatilor sai Hugo Chavez si Evo Morales, relateaza AFP.
Presedintele a anuntat victoria cu putin timp dupa inchiderea sectiilor de vot, fara a astepta publicarea rezultatelor oficiale, nici macar a celor partiale. "Constitutia a triumfat intr-un mod zdrobitor", a spus liderul ecuadorian la sediul guvernoratului din Guayaquil, oras-port situat la circa 280 de kilometri sud-vest de capitala tarii, Quito.

Cu putin timp inainte, la ora 22.00 GMT (01.00, ora Romaniei), Institutele private Cedatos si Santiago Perez au publicat sondajele efectuate la iesirea de la urne, potrivit carora intre 66%-70% dintre voturi au fost in favoarea proiectului, iar 25% impotriva. Organizatia neguvernamentala Participarea Cetateneasca a anuntat ulterior adoptarea textului cu 63,2% din voturi.

In cursul serii, secretarul general al Organizatiei Statelor Americane (OSA) l-a "felicitat" pe presedinte, pentru "sustinerea puternica" pe care au adus-o cetatenii Ecuadorului proiectului sau. Opozitia a ramas in asteptare, preferand sa astepte difuzarea rezultatelor definitive.

Alegerea portului Guayaquil pentru proclamarea victoriei nu este intamplatoare. Este cel mai populat oras al tarii, cu 2,4 milioane de locuitori si bastion al conservatorilor, unde insusi Rafael Correa se teme de aparitia unui "focar de destabilizare", similar celui cu care se confrunta aliatul sau Evo Morales in Bolivia.

Correa, care purta camasa traditionala brodata a indigenilor, a lansat un mesaj opozantilor sai, facand un "apel la unitate pentru cei care au votat cu buna-credinta impotriva". "Le vom intinde mana, pentru a-si recunoaste infrangerea si pentru a merge impreuna in directia buna, pe care majoritatea poporului Ecuadorului si intreaga America Latina o indica, spre o societate mai dreapta, echitabila, fara atatea inegalitati si saracie", a declarat liderul Ecuadorului.

In acest timp, la Quito, orasul favorabil guvernului, se auzeau claxoane si petarde.

Scrutinul se referea la un text cu 444 articole, care consolideaza orientarea socialista a regimului. Constitutia rezerva statului "planificarea dezvoltarii" acestei tari, care supravietuieste in mare parte din exploatarea resurselor de petrol de catre companiile straine si din devizele trimise de emigrati. Noua Constitutie apara "o politica economica suverana, care nu tolereaza abuzurile nici unei companii multinationale", a declarat Correa, adept al ideilor laureatului Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, foarte critic la adresa globalizarii.

Opozitia considera noua Constitutie "hperperzidentiala", oferind prerogative consolidate presedintelui, care poate avea doua mandate consecutive de patru ani, dar si posibilitatea de a dizolva Parlamentul, cu conditia de a convoca noi alegeri generale, parlamentare si prezidentiale. Correa, ales in noiembrie 2006, a anuntat deja ca va folosi aceste prerogative si isi va pune in joc mandatul in februarie 2009.

Consitutia cea noua consolideaza si principiul gratuitatii serviciilor de sanatate si educatie, in aceasta tara de 13,9 milioane de locuitori, unde 50% din populatie traieste sub pragul saraciei.

Odata adoptat textul, tara va intra intr-un regim de tranzitie, in timpul caruia Legislativul va avea sarcina reorganizarii statului in conformitate cu noua lege fundamentala. Rafael Correa va porni in campanie pentru a castiga un nou mandat in februarie 2009. El se intalneste marti la Manaos (Brazilia) cu omologul sau brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si cu aliatii sai Evo Morales si Hugo Chavez, pentru a discuta despre "proiecte multilaterale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.