Directiva comunitara privind bateriile si acumulatorii va trebui transpusa de toate cele 27 de state membre in legislatia nationala, pana in prezent, doar sapte dintre ele, printre care si Romania, anuntand ca au reusit armonizarea reglementarilor proprii cu cea europeana, iar alte patru au inceput procesul de transpunere.

Executivul Romaniei a adoptat in urma cu cateva zile o hotarare de guvern prin care producatorii de baterii si acumulatori vor fi obligati sa colecteze deseurile acestor produse in proportie de cel putin 25% din productie pana la 26 septembrie 2012, respectiv 45% pana la 26 septembrie 2016.

Costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati urmeaza asa fie acoperit tot de producatori, arata NewsIn.

"Revizuirea directivei privind bateriile reprezinta un alt pas inainte in indeplinierea scopurilor de a transforma Europa intr-o societate responsabila in ce priveste reciclarea. Prin stabilirea tintelor de colectare si reciclare, aceasta norma va proteja sanatatea cetatenilor europeni si va contribui la sustenabilitatea consumului si productiei", a declarat comisarul european de mediu Stavros Dimas, care a mentionat si ca "toate statele membre care nu au transpus directiva in legislatia lor trebuie sa o faca fara intarziere".

Bateriile contin numeroase metale care sunt daunatoare pentru sanatatea umana si a mediului.

Noua reglementare revizuieste directiva anterioara privind bateriile, masura care nu reusise sa creeze o infrastructura omogena pentru colectarea si reciclarea acestora.