O operatiune de mare anvergura, implicand 1.000 de militari americani, langa frontiera siriana, in scopul eliminarii insurgentilor si combatantilor straini continua ieri in Irak. Armata SUA a anuntat ca peste 100 de rebeli si militanti straini au fost ucisi. Doua noi atentate sinucigase au zguduit in cursul diminetii capitala irakiana. Primul atac a vizat un convoi militar american, in apropierea caruia a explodat o masina-capcana, transmit agentiile internationale de presa.

Explozia, deosebit de puternica, s-a inregistrat in piata Al-Nasr din centrul Bagdadului, inecata instantaneu intr-un nor de fum negru. Atentatul sinucigas s-a soldat cu moartea a sapte irakieni si ranirea altor peste 20, au anuntat autoritatile irakiene. Cea de-a doua masina-capcana a explodat pe o strada aflata pe malul Tigrului, atacul soldat cu trei raniti vizand un post al politiei fluviale.

Intre timp, si luarile de ostatici se tin lant. Guvernul japonez incerca in cursul zilei de ieri sa obtina cat mai multe informatii "exacte si independente" despre un cetatean nipon, consultant al unei firme de securitate cu sediul in Cipru, care a fost rapit luni de gruparea Ansar Al-Sunna, una dintre celulele mai-marii grupari jihadiste Ansar Al-Islam, afiliata Al Qaeda. Rapitorii de la Ansar Al-Sunna au anuntat via internet ca japonezul se numeste Akihiko Saiko (44 de ani) si ca acesta ar fi fost grav ranit in timpul unei ambuscade. Comunicatul gruparii era insotit de imagini ce prezentau pasaportul lui Saiko. Acesta a lucrat pana de curand ca sef de securitate la o baza americana din orasul Hit, aflat in vestul Irakului. Pana ieri, rapitorii nu au formulat inca nici un fel de revendicare. Autoritatile de la Tokyo au anuntat ca "se face tot posibilul pentru a obtine eliberarea sa cat mai rapida", dar au precizat ca rapirea nu va afecta desfasurarea trupelor nipone in Irak.

Australia nu detinea ieri nici o informatie noua despre soarta lui Douglas Wood, cetateanul luat ostatic in Irak in data de 1 mai, desi au trecut ore bune de la expirarea ultimatumului fixat de rapitori, care solicitasera retragerea trupelor aliate. Intre timp, muftiul Australiei s-a deplasat din proprie initiativa in Irak pentru a ajuta la eliberarea lui Wood.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.