O treime din americanii albi democrati nu-i plac pe concetatenii lor de culoare, in ciuda caracterului, talentului si reusitelor acestora, fapt care ar putea sa duca la un esec al lui Obama la alegerile prezidentiale din SUA, potrivit unui sondaj AP-Yahoo News.
O treime dintre alegatorii democratii de culoare alba au o perceptie negativa asupra americaniilor de rasa neagra, despre care cred ca sunt "lenesi", "violenti" si responsabili pentru neajunsurile americanilor. Oricum, toti stiu ca multi dintre albii din SUA au o problema serioasa cu negrii, conform The Guardian.

Sondajul, coordonat de Universitatea Stanford, sugereaza ca procentul de votanti care se pot indeparta de Obama din cauza rasei lui ce ar putea sa influenteze semnificativ diferenta finala dintre cei doi candidati. Diferenta dintre Obama si McCain este asemanatoare cu cea din 2004, care a fost foarte mica, de aproximativ doua procente si jumatate, potrivit Yahoo!news.

Cu siguranta, republicanul John McCain are neajunsurile lui: este aliatul unuia dintre cei mai nepopulari presedinti si, in cazul unei victorii, va fi cel mai batran presedinte din istoria SUA la primul mandat. Insa Obama trebuie sa treaca peste cei 40% din toti alegatorii americani albi, printre care si democrati si independenti, care au o perceptie cel putin partial negativa despre afro-americani.

Democratii ar fi trebuit sa fi depasit perioada de tranzitie, in care existau fisuri in partid din cauza rasei si genului. Se pune astfel intrebarea, daca in acest context, Obama va castiga alegerile la presedintia SUA.

De fapt, problema adevarata este daca el va castiga sprijin suficient din partea democratilor de culoare alba, dintre care 17% intentioneaza sa-i voteze pe John McCain si Sarah Palin, care cu siguranta reprezinta cel mai prost bilet prezidential, in cele mai nefaste timpuri ale republicanilor si ale tarii, din ultima vreme.

"Sunt mult mai putini rasisti decat erau acum 50 de ani, insa asta nu inseamna ca sunt foarte putini", a afirmat analistul politic Paul Sniderman, comentand rezultatele sondajului.

Studiul a fost efectuat in perioada 27 august - 5 septembrie, fiind chestionati 2227 adulti si avand o marja de eroare de (+/-) 2,1 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.