Cei aproximativ 20.000 de politisti municipali francezi vor putea folosi in curand pistolul electric Taser, o arma controversata care descarca 50.000 de volti pentru a neutraliza o persoana, relateaza AFP

Un decret al Ministerului de Interne din 22 septembrie, care a fost publicat marti de Monitorul Oficial, autorizeaza folosirea pistolului cu impulsuri electrice (PIE) de catre politistii municipali, pe langa sau in locul armelor pe care le poarta deja. Taser, arma de origine americana, este deja utilizat de jandarmerie si de politia nationala.

Primarii trebuie sa ceara prefectului autorizatie individuala fiecare politist in parte echipat cu Taser. In plus, politistii vor participa ulterior la un stagiu obligatoriu de formare, in care, printre altele, pistolul electric va fi folosit asupra lor.

Potrivit presedintelui filialei Taser din Franta, Antoine Di Zazzo, 346 de primarii vor sa isi echipeze politia locala cu pistolul Taser X-26, care costa 1.500 de euro.

Acest pistol cu impulsuri electrice, despre care sustinatorii spun ca este mai inofensiv si eficient decat armele clasice, reprezinta in continuare un subiect controversat, iar Partidul Socialist a declarat ca se opune "ferm" folosirii armei de catre politia municipala.

La randul sau, filiala franceza a organizatiei pentru drepturile omului Amnesty International cere un "moratoriu" asupra utilizarii acestei arme, pana la desfasurarea unei "anchete aprofundate si impartiale".

Amnesty International afirma ca mai mult de 290 de persoane au murit in Statele Unite din 2001, dupa ce aceste arme au fost folosite asupra lor.

Dar, potrivit filialei franceze Taser, aceste cifre nu se refera la acelasi tip de arma ca cel folosit in Franta, modelul X-26.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.