Slovacia va fi inclusa in curand in programul american Visa Waiver, din care fac parte alte 15 tari europeni, gratie negocierilor bilaterale dintre Bratislava si Washington, a anuntat Ministerul slovac de Interne, potrivit NewsIn.

"Negocierile pentru doua acorduri esentiale pentru ridicarea vizelor intre Slovacia si Statele Unite au fost incheiate cu succes", a declarat ministerul intr-un comunicat.

Potrivit presei locale, ambasadorul american in Slovacia a afirmat recent ca ridicarea vizelor ar putea intra in vigoare inca de la sfarsitul lunii octombrie.

Statele Unite solicita obligatoriu vize pentru cetatenilor a 12 state UE: Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia.

Frustrate de absenta de progrese in negocierile duse de Bruxelles pentru ridicarea vizelor, opt dintre aceste tari - Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Malta - au deschis in ultimele luni negocieri bilaterale cu Washingtonul, in pofida protestelor partenerilor UE.

In ceea ce priveste Romania, discutiile cu SUA pe tema vizelor de scurt sejur au loc in paralel, atat la nivel comunitar, cat si national. Conform aceastei abordari duale, Comisia Europeana negociaza "direct si exclusiv" cu SUA aspectele tehnice si de securitate pe care legislatia americana le include intre conditiile de accedere in programul Visa Waiver si care fac obiectul competentelor comunitare, in timp ce statele membre discuta cu Washingtonul aspectele de competenta nationala.

Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania ramane insa rata mare de respingere, care nu trebuie sa depaseasca 10%. Romania a avut in anul 2007 o rata de refuz de 37,7%, cea mai mare din randul tarilor UE. Prin comparatie, a Bulgariei a fost de 14,3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.