Presedintele Traian Basescu a solicitat omologului sau irlandez, Mary McAleese, ca Irlanda sa analizeze posibilitatea de a sustine includerea Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de vest atunci cand se discuta despre extinderea Uniunii Europene, relateaza NewsIn.

"Am solicitat ca Irlanda sa analizeze posibilitatea de a fi un suporter al ideii ca Moldova trebuie inclusa in pachetul Balcanilor de vest atunci cand se discuta de extinderea Uniunii Europene", a declarat seful statului, la finalul intrevederii avute cu omologul sau irlandez.

Discutiile dintre cei doi sefi de stat au vizat situatia regiunii Marii Negre, problema georgiana, dar si cea a Republicii Moldova, prilej cu care presedintele Republicii Irlanda a apreciat ca Romania si tara pe care o conduce pot avea o "cooperare intensa", una aducand perspectiva Marii Negre, iar cealalta perspectiva Atlanticului.

La 1 septembrie, la finalul Consiliului European extraordinar dedicat situatiei din Gerogia, presedintele Traian Basescu a pledat pentru accelerarea apropierii Republicii Moldovei de Uniunea Europeana si a spus ca va propune la summitul UE din octombrie includerea acesteia in "pachetul Balcanilor de Vest" si nu in pachet cu Ucraina, tara mult mai mare, fata de care sansele ar fi inegale."Vrem sa vedem, intr-un document al Uniunii Europene, perspectiva euroopeana pentru Republica Moldova", a aratat Basescu.

La finalul Consiliului European extraordinar de la Bruxelles presedintele Traian Baasescu mai preciza ca omologul sau francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca problema Moldovei va figura pe agenda Consiliului din octombrie si a adaugat ca interventia sa din cadrul dezbaterilor s-a referit si la Transnistria.

Seful statului preciza atunci ca va incerca sa vorbeasca si cu Vladimir Voronin pe aceasta tema. "A fost o presiune romaneasca si un ideal aproape la fiecare Consiliu, de cand am devenit membrii ai UE, indiferent de tema, revenim la Moldova. Iata ca azi a promis presedintele Sarkozy ca problema Moldovei va fi discutata ca punct separat in octombrie, ceea ce implica o cooperare cu Chisinaul, sa stim ce vor ei sa se auda in Consiliu. Noi avem obligatia sa ne continuam pioneratul, mai ales ca suntem tara care sustine de doi ani ca Moldova sa fie incadrata in pachetul Balcanii de Vest, desi are alta pozitie geografica, sa nu fie abandonata pentru o eventuala integrare cu Ucraina", a insistat seful statului.

Presedintele Republicii Irlanda, Mary McAleese, efectueaza o vizita de stat in Romania in perioada 22-24 septembrie, la invitatia sefului statului roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.