"Ceea ce se intampla acolo este de neconceput pentru secolul al XXI-lea si nu ar trebui sa se produca intr-un stat de drept sau in oricare alt stat", a declarat Liudmila Alekseieva, presedintele Grupului Helsinki de la Moscova, in timpul unei conferinte de presa. Alekseieva s-a intors dintr-o vizita in Ingusetia, unde a adunat marturii ale locuitorilor si a discutat cu autoritatile.

Atacuri asupra militarilor si politistilor se produc des in aceasta republica, unde ciocnirile dintre fortele de ordine si rebelii proceceni, dar si operatiunile militare impotriva gruparilor armate sunt frecvente.

Dar "intr-un stat de drept, cand cineva este suspectat de violente, autoritatile deschid o ancheta (...) In Ingusetia, se intampla altceva: unii oameni sunt arestati, altii dispar, altii sunt omorati in camp, (...) torturati", a declarat Alekseieva. "Nicio lupta impotriva terorismului nu poate justifica astfel de actiuni din partea autoritatilor", a adaugat ea.

Ingusetia, aceasta republica din Caucazul rus, vecina cu Cecenia, este in prezent o zona fierbinte a Rusiei, potrivit lui Valeri Borscev, un alt membru al Grupului Helsinki si fost deputat, care a participat si el la aceasta vizita. "Consideram ca Ingusetia este o regiune esentiala, care are nevoie de o atentie speciala din partea statului si a societatii (..) Daca nu ii acordam atentie, situatia se poate transforma in razboi civil", a avertizat el.

Organizatia pentru drepturile omului Memorial tine o evidenta a mortilor si disparutilor din Caucaz. Potrivit acestuia, in 2007, in statul cu 492.000 de persoane, 83 de persoane au fost omorate, dintre care 30 de civili, iar alte 30 de persoane au fost arestate, dintre care patru nu au mai fost gasite.