Ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat ca doua din cele trei masini-capcana folosite la sfarsitul saptamanii trecute pentru comiterea de atentate in Spania, atribuite ETA, au fost furate din Franta, informeaza NewsIn.

Masina folosita in atentatul care a dus la moartea unui militar la Santona (nord), in noaptea de duminica spre luni, "a fost furata in Franta la 12 septembrie", a declarat ministrul de interne, aflat la Cantabria, unde a mers pentru a le transmite condoleante familiilor victimelor.

Si masina-capcana care a explodat in noaptea de duminica spre luni la Vitoria "a fost furata in Franta", a declarat ministrul.

"Credem ca cele trei masini care au explodat au fost furate, incarcate cu explozibil si pregatite in Franta", a adaugat el.

Atentatele au fost comise cu masini-capcana, incarcate cu circa 100 de kilograme de explozibili fiecare, si s-au inregistrat pagube majore. In unul dintre aceste cazuri, autorii au incercat sa faca numeroase victime, a spus guvernul regional.

Prima bomba a explodat spre miezul noptii sambata, in Vitoria, dar atacul nu s-a soldat cu raniti. Politia fusese avertizata in legatura cu iminenta unei explozii, de catre o persoana care a spus ca vorbeste in numele ETA. Nimeni nu a sunat pentru a avertiza in legatura cu a doua explozie, care s-a produs duminica, la 04.30, in fata unui comisariat din Ondarroa, in apropiere de Bilbao. Atacul s-a soldat cu ranirea usoara a zece persoane, printre care sase politisti.

Politia a precizat ca cei care au pus bombele au folosit un modus operandi inedit, aparent pentru a incerca sa faca numeroase victime. "Au parcat vehiculul in apropierea unui zid al comisariatului si au aruncat coctailuri Molotov, pentru a scoate politistii afara. Apoi au detonat bomba", a spus un purtator de cuvant al politiei.

Premierul spaniol, Jose Luis Zapatero, a condamnat atacurile, spunand ca "statul democratic nu va da inapoi nici macar un milimetru" in lupta impotriva ETA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.