Sentimentele antievreiesti si antimusulmane se accentueaza in majoritatea tarilor europene, potrivit unui sondaj la nivel international, dat publicitatii miercuri, transmite Reuters, potrivit NewsIn.
Sondajul Centrului de cercetare Pew de la Washington a descoperit ca 46% dintre spanioli, 36% dintre polonezi si 34% dintre rusi au pareri nefavorabile despre evrei, acelasi lucru fiind valabil pentru 25% dintre germani si 20% dintre francezi. Spania nu mai are o comunitate numeroasa, dupa ce i-a expulzat pe evrei in 1492. Celelalte patru tari au o lunga istorie de antisemitism, culminand cu Holocaustul. Cifrele sunt mai mari decat sondajele Pew similare din ultimii ani, iar "in mai multe tari, cresterea a fost deosebit de notabila intre 2006 si 2008".

Si opiniile defavorabile musulmanilor sunt in curs de accentuare fata de ultimii ani, situandu-se la 52% in Spania, 50% in Germania, 46% in Polonia si 38% in Franta.

Richard Wike, director asociat al proiectului la Pew, a declarat intr-un interviu ca sondajul nu a incercat sa afle de ce a evoluat numarul parerilor negative, dar alte date existente arata ca dezaprobarea fata de politica Israelului ar putea fi explicatia accentuarii sentimentelor antisemite. Teama de extremism si imigratie ar putea fi un factor negativ in influentarea parerilor despre musulmani.

Marea Britanie a fost singura tara europeana luata in calcul care nu a prezentat o crestere substantiala a atitudinilor antisemite, arata raportul, doar 9% din populatie avand o parere negativa despre evrei. In Statele Unite, 7% din populatie au asemenea pareri, iar in Australia 11%. Insa un sfert din populatia americana si britanica are o parere proasta despre musulmani.

"Exista o relatie clara intre atitudinile antisemite si antimusulmane", arata raportul. "Cei care au pareri negative despre evrei, au tendinta de a vedea si musulmanii intr-o lumina negativa".

Sentimentele antisemite se manifesta predominant in tarile musulmane - Turcia, Egipt, Iordania, Liban si Pakistan - unde mai putin de 10% au pareri pozitive despre evrei. Insa in aceste tari, se inregistreaza si o erodare a gradului de aprobare a atentatelor sinucigase si altor violente in numele islamului, comparativ cu 2002. Trei din patru libanezi spuneau in 2002 ca asemenea atacuri sunt adesea sau uneori justificate, fata de unul din patru in sondajul de anul acesta. Premierul libanez Rafik Hariri a fost asasinat intr-un atentat in februarie 2005, atentat urmat de un val de crime politice. Pe de alta parte, gradul de aprobare pentru Osama ben Laden a scazut in mai multe tari, desi liderul al-Qaida inca se bucura de sprijin in Nigeria, Indonezia si Pakistan.
]
Sondajul a mai descoperit ca Franta este tara cel mai putin religioasa, 60% din populatie spunand ca nu se roaga niciodata si doar 10% ca acorda un loc important religiei in viata lor. Remarcabil este si ca atitudinile anticrestine din Spania s-au intensificat, 24% din populatie avand in prezent o opinie negativa despre crestini, fata de 10% in 2005.

Majoritatea populatiei din Indonezia, Pakistan, Tanzania, Liban, Egipt, Iordania si Nigeria se declara ingrijorata de extremismul islamic.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 24.717 de persoane din 24 de tari, cu o marja de eroare de 2-4%, variind in functie de tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.