Micul orasel Wervicq-Sud a gazduit week-endul trecut cea de-a 33-a editie a Campionatului national francez al fumatorilor de pipa. La inceputul ineditei competitii, cei 77 de concurenti francezi si 43 de invitati belgieni au primit din partea oficialilor echipamentul universal de concurs - pipa standard "bruyere", 3 grame de tutun, doua chibrituri si un futac (instrument special pentru intretinerea si curatarea pipei).La fiecare dintre cele 12 mese de concurs, s-a aflat cate un "comisar", care a supravegheat pipele concurentilor avand grija ca acestea sa fie aprinse. (Daca exista vreun dubiu asupra acestui fapt, oficialul are dreptul sa le solicite competitorilor sa "faca fum".)

Concentrare maxima

Dupa doar 3 minute si 24 de secunde de la startul competitiei, asistenta, un pic incetosata, a izbucnit in aplauze - un tanar concurent flamand in varsta de 24 de ani, aflat la prima participare la un concurs de asemenea anvergura, a abandonat deja deoarece pipa sa se stinsese. La aceeasi masa cu tanarul debutant s-a aflat si alsacianul Fabien Ipseiz, in varsta de 41 de ani, campion national en-titre si totodata detinator al recordului absolut in Franta (a reusit sa pufaie dintr-o pipa, fara sa o lase sa se stinga, trei ore si doua minute, la doar 16 minute de recordul mondial).

"Obiectivul este de a incetini arderea pana la limita stingerii si de a-l mentine la acest prag. Pentru a reusi asa ceva insa trebuie multa concentrare", a explicat campionul Ipseiz.Dupa o ora de la start, in sala de concurs, unde ferestrele si usile au fost bine inchise, pentru a evita curentii de aer, atmosfera incepuse sa devina irespirabila.

Dupa alte 30 de minute, doar doua femei - din cele 17 inscrise in concurs - si trei barbati, toti veterani ai campionatelor de fumat pipa, mai rezistau pe pozitii. Finalul la feminin ii apartine sexagenarei Esther Charton, cu un timp de o ora si 54 de minute, suparata ca a ratat sansa de a mai trage din pipa inca o jumatate de ora, iar la masculin - imbatabilului Fabien Ipseiz, care a reusit sa fumeze trei grame de tutun in doua ore si 6 minute.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.