Un cercetator american crede ca a identificat, pe Marte, locul unde s-a prabusit robotul Mars Polar Lander, a doua misiune NASA de explorare din 1999, soldata cu un esec. NASA a pierdut legatura cu robotul in timp ce acesta incerca sa ajunga la polul sud al lui Marte. Compania lui Michael Malin, Malin Space Science Systems, a furnizat deja fotografii remarcabile ale locurilor unde au ajuns robotii americani Spirit si Opportunity, aflati in prezent pe Marte. Echipa lui Malin a reexaminat fotografiile facute de Mars Global Surveyor, care a cautat robotul intre 1999 si 2000, orbitand in jurul "Planetei Rosii".

In numarul din iulie al revistei Sky and Telescope, el publica un articol care ar putea explica de ce a dat gres misiunea. Malin spune ca vehiculul a ramas aproape intact dupa contactul cu solul. Ancheta oficiala privind pierderea lui Mars Polar Lander a aratat ca o eroare de software a neutralizat prea devreme sistemele de propulsie ale robotului. Se crede ca in timp ce robotul de 165 de milioane de dolari se apropia de Marte, sistemele de la bordul sau au confundat socul provocat de desfasurarea unui tren de aterizare cu impactul cu solul.

Sistemele de propulsie au incetat sa functioneze si robotul s-a prabusit de la o inaltime de 40 de metri. Descoperirile lui Malin confirma aceste ipoteze. Disparitia lui MPL, in 1999, a fost al doilea esec al programului NASA de explorare a lui Marte in acel an. Un robot asemanator cu MPL, Mars Climate Orbiter, fusese pierdut cu trei luni inainte din cauza unei incurcaturi banale provocate de cercetatorii care il coordonau de la sol. Echipa lui Malin sustine ca a gasit si sonda Viking Lander 2, care a poposit pe Marte in septembrie 1976, la o luna si jumatate dupa Viking Lander 1.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.